Najlepsze pesto z suszonych pomidorów

Poważnie jest to najsmaczniejsze pesto z suszonych pomidorów jakie jadłam. Najlepsze jest w nim to,że można go użyć praktycznie do wszystkiego (no chyba tylko nie do deserów…).Ja degustowałam na kanapkach,zapiekanych rybach i z makaronem (ale o tym jutro).Polecam!

Przygotowanie: ok. 20 min,Ilość: ok. 1,5 szklanki

 

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 120 g suszonych pomidorów (mogą być z oleju)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki krojonych pomidorów z puszki
  • 1/4 szklanki czerwonego wina (półwytrawnego)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sol do smaku

Przygotowanie:

  1. W miseczce namocz suszone pomidory w ciepłej wodzie aby zmiękły,jeżeli używasz tych z oleju ta czynność nie jest konieczna.
  2. Włóż do miski blendera suszone pomidory,bazylię,pietruszkę,czosnek,orzeszki piniowe,cebulę i dokładnie zmiksuj.
  3. Następnie dodaj ocet balsamiczny,koncentrat,pomidory z puszki,czerwone wino i ponownie dobrze zmiksuj.
  4. Wmieszaj łyżką oliwę z oliwek i parmezan. Dopraw do smaku solą jeżeli to konieczne.
Smacznego!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>