Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash

Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak spaghetti, stąd też jej nazwa. Można podawać same pasemka z sosem i świetnie zastąpią tradycyjny makaron, przy czym są bardzo dietetyczne. Proponuję dziś troszkę inną wersję, bo nadziewaną warstwowo serkiem śmietankowym z bazylią, pysznym, mięsnym sosem pomidorowym i zapieczoną z grubą warstwą mozzarelli.  Polecam!

Scroll down for recipe in English

dynia

Nadziewana dynia makaronowa

(4 porcje)

Składniki na pieczoną dynię:

  • 2 małe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na mięsny sos:

  • 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 400 ml sosu marinara lub passaty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Składniki na nadziewaną dynię:

  • 200 g serka naturalnego Apetina
  • 1 łyżka bazylii, posiekane
  • 1 szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut.
  2. W międzyczasie do dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę.
  4. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj gotuj sos na małym ogniu do momentu upieczenia się dyni (lub przez kilka minut). Na koniec wmieszaj bazylię i zdejmij z ognia.
  5. Po wyjęciu dyni  z piekarnika „spulchnij” jej miąższ widelcem i wmieszaj serek śmietankowy wymieszany z bazylią. Na to wyłóż mięsny sos i posyp mozzarellą.
  6. Włóż dynie ponownie do piekarnika, włącz funkcję grilla i podpiekaj aż ser się ładnie rozpuści i zarumieni, przez około 2-3 minuty.

Smacznego!

dynia

dynia

English version

Stuffed spaghetti squash

(4 servings)

Ingredients for the roasted squash:

  • 2 small spaghetti squash, cut in half and seeded
  • 1 tablespoon oil
  • salt and pepper to taste

Ingredients for the meat sauce:

  • 450 g ground meat (eg. chicken, beef)
  • 1 tablespoon oil
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1/2 teaspoon red pepper flakes
  • 400 ml marinara sauce or passata
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 1 teaspoon oregano
  • 1 bay leaf
  • 1/2 teaspoon paprika
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon basil, chopped

Ingredients for the stuffed lasagna:

  • 200 g Apetina cream cheese
  • 1 tablespoon basil, chopped
  • 1 cup mozzarella, shredded (or more)

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC. Brush the inner flesh of the spaghetti squash with oil, season with salt and pepper and roast, skin side up, until tender, about 30 minutes.
  2. In a large pan cook groun meat, about 8-10 minutes, remove from the pan and set aside.
  3. Heat the oil over medium heat, add the onion and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic, red pepper flakes and cook until fragrant, about a minute.
  4. Add the cooked meat, marinara sauce or passata, tomato paste, oregano, bay leaf, paprika, balsamic vinegar, salt and pepper, bring to a boil, reduce the heat and simmer until the spaghetti squash is cooked and then mix in the basil and remove from heat.
  5. Fluff up some of the inside of each spaghetti squash half, divide the mixture of the cottage cheese and basil between them followed by the sauce and the cheese.
  6. Broil in the oven until the cheese has melted and turned a light golden brown, about 2-3 minutes.

Enjoy!

dynia
Dania z serkami kremowymi

Comments

  1. Smacznie i zdrowo says

    O matko! jak to bosko wygląda! Świetny pomysł na obiad i jednocześnie może być tak efektownie podany :) Musze koniecznie spróbować coś takiego przyrządzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>