Share the post "Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes"
Dziś przedstawiam przepis na kolejny francuski klasyk -mule. Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli podane w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami. Szybkie i przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami
(2-3 porcje)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki masła
- 1 kg muli, dokładnie oczyszczonych
- 1/2 szklanki białego wina
- 3-5 małe pomidory (np. koktajlowy), pokrojone w kostkę
- 1/2 liścia laurowego
- mielony pieprz do smaku
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozpuść masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż mule.
- Dolej wino, włóż liść laurowy, pietruszkę i dopraw pieprzem, po czym wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Wmieszaj pomidory, przykryj rondel i gotuj przez 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą. Wyrzuć te nieotwarte.
- Podawaj je z dużą ilością sosu wraz z pieczywem do maczania.
Smacznego!
English version
Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes
(2-3 servings)
Ingredients:
- 1 onion, chopped
- 4 garlic cloves, chopped
- 3 tbsp butter
- 1 kg mussels, well scrubbed and debearded
- 1/2 cup white wine
- 3-5 small tomatoes, chopped
- 1/2 bay leaf
- freshly ground pepper, to taste
- 1/4 cup parsley, chopped
Preparation:
- Cook the onion, garlic and the butter on medium heat until the onions are soft. Turn up the heat to high and add the mussels.
- Pour in the white wine, bay leaf, parsley, ground pepper and stir for about 1 minute. Stir in the tomatoes, cover and cook for 5 minutes until all the mussels have opened. Discard any mussels that did not open.
- Serve the mussels in large bowl with the broth and baguette slices for dipping.
Enjoy!
Tomasz Bołoz says
Wow.. nigdy takiego czegoś nie jadłem… Z czym można porównać smak tego posiłku?
Dzi says
Kurczę, ciężko powiedzieć. Trzeba zwyczajnie spróbować np, w jakiejś restauracji włsoksiej. Ja mogłabym je jeść na kilgoramy!:)
Yvone says
Smakowicie wyglądają 🙂
Dzi says
🙂
Aga says
Zainspirowało mnie to. Zabieram się za gotowanie
Vasco Images says
Jakoś nie mogę się przekonać do muli, choć fotografie wyglądają całkiem smakowicie
Dzi says
Moja połówka do tej pory nie może na nie patrzeć, a ja MUSZĘ zjeść je przynajmniej raz w tygodniu. Uwielbiam!
TM says
Nigdy nie jadłam w taki sposób przyrządzonych muli. Muszę wypróbować przepis i przekonać się na własnej skórze że smakują tak dobrze, jak wyglądają.
Dzi says
Oj smakują:) Polecam!