Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

Dziś przedstawiam przepis na kolejny francuski klasyk -mule. Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli podane w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami. Szybkie i przepyszne!

Scroll down for recipe in English

mule

Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg muli, dokładnie oczyszczonych
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3-5 małe pomidory (np. koktajlowy), pokrojone w kostkę
  • 1/2 liścia laurowego
  • mielony pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozpuść masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż mule.
  2. Dolej wino, włóż liść laurowy, pietruszkę i dopraw pieprzem, po czym wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Wmieszaj pomidory, przykryj rondel i gotuj przez 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą. Wyrzuć te nieotwarte.
  3. Podawaj je z dużą ilością sosu wraz z pieczywem do maczania.

Smacznego!

mule

English version

Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, chopped
  • 4 garlic cloves, chopped
  • 3 tbsp butter
  • 1 kg mussels, well scrubbed and debearded
  • 1/2 cup white wine
  • 3-5 small tomatoes, chopped
  • 1/2 bay leaf
  • freshly ground pepper, to taste
  • 1/4 cup parsley, chopped

Preparation:

  1. Cook the onion, garlic and the butter on medium heat until the onions are soft. Turn up the heat to high and add the mussels.
  2. Pour in the white wine, bay leaf, parsley, ground pepper and stir for about 1 minute. Stir in the tomatoes, cover and cook for 5 minutes until all the mussels have opened. Discard any mussels that did not open.
  3. Serve the mussels in large bowl with the broth and baguette slices for dipping.

Enjoy!

mule

Comments

    • Dzi says

      Kurczę, ciężko powiedzieć. Trzeba zwyczajnie spróbować np, w jakiejś restauracji włsoksiej. Ja mogłabym je jeść na kilgoramy!:)

  1. says

    Nigdy nie jadłam w taki sposób przyrządzonych muli. Muszę wypróbować przepis i przekonać się na własnej skórze że smakują tak dobrze, jak wyglądają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>