Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

Uwielbiam mule i wszelkie owoce morza, w związku z czym staram się je  przyrządzać tak często, jak to tylko jest możliwe. Tym razem proponuję szybki przepis na mule w sosie z białego wina i sera z niebieską pleśnią, z dużą ilością pietruszki. Najlepsze z chrupiącą bagietką:) Polecam!

Scroll down for English

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka  masła
  • 1 mały por, przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 120 g sera z niebieską pleśnią, bez skórki
  • 180 ml śmietanki 18%
  • 1,5 kg muli, umytych, oczyszczonych, przepłukanych i odcedzonych w durszlaku
  • garść szczypiorku lub pietruszki, posiekanych do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej masło z olejem. Włóż pora i czosnek, po czym smaż przez około 5 minut, do miękkości.
  2. Wlej wino, gotuj przez chwilę, po czym dodaj ser pleśniowy i mieszaj do całkowitego jego roztopienia.  Wmieszaj  śmietankę, doprowadź całość do wrzenia i wrzuć przygotowane małże. Przykryj garnek i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie małże  będą otwarte.
  3. Przełóż otwarte małże do docelowych talerzy i wyrzuć te, które się nie otworzyły.  Pozostały sos gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o jedną trzecią i dopraw go jeżeli będzie to konieczne (powinien być odpowiednio słony dzięki zawartości sera pleśniowego). Polej małże sosem, posyp pietruszką i podawaj natychmiast najlepiej z chrupiącą bagietką.
Smacznego!

English version

Mussels with blue cheese and white wine

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 Tbl canola oil
  • 1 Tbl unsalted butter
  • 1 small leek, halved lengthways and sliced thinly
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 180 ml dry white wine
  • 120 g creamy blue cheese, rind removed
  • 180 ml cream
  • 1,5 kg mussels, washed, scrubbed, beards removed and left to strain in a colander
  • handful of chives or parsley, chopped

[/col2]

[col2_last formatter='1']

Preparation:

  1. Heat up the oil and butter in a large pan over medium heat. Sauté leek and garlic for about 5 minutes or until vegetables have softened.
  2. Deglaze with the wine, cook for a minute then add the blue cheese and stir until completely melted. Stir through the cream, bring to a boil then toss the mussels through. Stick on the lid and cook for about 5 minutes, shaking the pan occasionally until the mussels have opened up.
  3. Remove mussels with a slotted spoon into serving bowls (discard any unopened mussels). Cook sauce until reduced by a third and check for seasonings (though it should be salty enough from the cheese and brine). Spoon sauce over mussels, garnish with herbs and serve hot with crusty bread.
Enjoy!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers