Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy nam na koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

 

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 150 ml bulionu rybnego lub drobiowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona w drobną w kostkę
  • 1/2 dużego pora, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 100 g śmietany 18%
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól

Przygotowanie:

  1. W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pasternak lub pietruszkę i pora, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.
  2. Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty, po czym wlej bulion.
  3. Wsyp mule, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem, przez około 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa w trakcie gotowania. Wyrzuć te nieotwarte.
  4. Wmieszaj śmietanę i dopraw solą jeżeli to konieczne. Posyp szczypiorkiem i podawaj w dużych talerzach z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

English version

Mussels with creamy garlic sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 2kg fresh mussels, cleaned, discard open
  • 1 tablespoon butter
  • 100 ml dry white wine
  • 150 ml fish or chicken stock
  • 1 onion, finely chopped
  • 5-6 garlic cloves, finely chopped
  • 1 small carrot, finely diced
  • 1 small parsnip or parsley root, finely diced
  • 1/2 leek, thinly sliced
  • 100g single cream
  • handful chives, chopped
  • salt

Preparation:

  1. In a large pot, melt butter and sauté onion and garlic lightly until transparent. Add the carrots, parsnip and leek and quickly toss. Cook for approx 2-3 minutes.
  2. Pour wine and allow to simmer for 1-2 minutes, then add the the stock.
  3. Tip in the mussels, bring to a boil, cover and shake the pan over a high heat until the mussels are open,  about 3-4 minutes. Discard those mussels that have not opened.
  4. Stir in the cream and season with some salt to your taste. Sprinkle with chives and serve in large bowls, with a crusty rustic bread.

Enjoy!

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>