Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels

Dziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność :) Tym razem proponuję je w pikantnym sosie pomidorowym z papryczkami chilli – samo zdrowie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

mule

Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 kg małż, oczyszczonych
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • mała garść natki pietruszki, posiekanej do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut.
  2. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały.
  3. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z  grzankami.

Smacznego!

mule

English version

Chilli tomato mussels

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons olive oil or vegetable oil
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1 red chilli, thinly sliced
  • 400 g tin chopped tomatoes
  • 1kg mussels, bearded and ready to cook
  • 1 cup dry white wine
  • handful parsley, roughly chopped

Preparation:

  1. In a saucepan heat oil over medium high heat. Add onion, garlic and chilli and sauté until onions are translucent. Add chopped tomatoes and simmer for five minutes.
  2. Add the mussels and white wine and stir till well combined. Add lid to saucepan and simmer for five minutes, tossing the pot a couple of times during that time to move the mussels around.
  3. Add chopped parsley, season with salt if necessary and stir, then serve with the sauce and a few slices of toasted bread.

Enjoy!

mule

 

Comments

  1. says

    Mam pytanie, gdzie udało ci się kupić mule? Bo ostatnio wszędzie szukałem i nigdzie nie było niczego zadowalającego. Nawet w Almie.

    Przepisem narobiłaś mi smaku i teraz jest mi źle, bo ślinka cieknie :D

  2. says

    Ja to bym miała mega problem z przygotowaniem takiego dania, ponieważ mieszkam w zbyt małęj miejscowości i nigdzie nie ma sklepu, w którym mogłabym zakupić mule. Jednak na szczęście to da się zastąpić wystarczy wiedzieć jak się za to zabrać. Jak uda mi się zastąpić w tym daniu mule to dam znać i przedstawię tu swój lekko zmieniony przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>