Mule w białym winie / Moules marinière

Dziś przedstawiam przepis na moje ukochane mule, tym razem w  wersji najłatwiejszej w stylu francuskim.  Małże duszone są w aromatyzowanym tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym białym winie z cebulą i czosnkiem. Łatwiej przygotować się ich chyba już nie da i warto też wspomnieć, że danie to jest bardzo niskokaloryczne :)  W celu uzyskania jak najlepszego efektu, skorzystałam z przepisu Gordona Ramsaya z jego książki „World Kitchen”. Przygotujcie też dużo świeżego pieczywa do maczania w pysznym sosie, który wytworzy się podczas duszenia. Pyszne!

Na moim blogu przedstawiłam już kilka, także przepysznych przepisów, które warte są wypróbowania:

Scroll down for recipe in English

 

mule

Mule w białym winie 

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg żywych muli
  • 1 cebula, obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 1 szalotka, obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobniutko posiekany
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki tymianku
  • garść natki pietruszki, listki posiekane, oddzielone od łodyżek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyszczotkuj mule pod zimną, bieżącą wodą, zdrap nożem ewentualne zgrubienia na skorupkach i usuń zielone „brody”. Przejrzyj dokładnie wszystkie mule, wyrzuć te popękane i te otwarte, które nie zamkną się po ostukaniu. Dokładnie je opłucz i odstaw.
  2. Do dużego garnka włóż cebulę, szalotkę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki. Doprowadź do wrzenia, włóż delikatnie oczyszczone małże i przykryj garnek dobrze dopasowaną przykrywką. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa i gotuj mule przez 3-4 minuty, aż wszystkie się otworzą. Po tym czasie wyrzuć te, które się nie otworzyły i dopraw dużą szczyptą pieprzu, Małże same z siebie są dosyć słone, więc prawdopodobnie sos nie będzie potrzebował już soli.
  3. Wyłóż mule wraz z sosem do dużych misek i posyp obficie posiekanymi listkami natki pietruszki. Podawaj natychmiast, pamiętając o przygotowaniu dużej miski na muszle.

Smacznego!

 

mule

English version

Moules marinière

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 kg live mussels
  • 1 onion, peeled and finely chopped
  • 1 shallot, peeled and finely chopped
  • 1 garlic clove, pelled and finely chopped
  • 1 bay leaf
  • 3 thyme sprigs
  • handful of flat-leaf parsley, stalks separated, leaves chopped
  • 200 ml dry white wine
  • black pepper

Preparation:

  1. Scrub the mussels clean under cold running water, scraping off any barnacles with a knife and tugging away and beards. Check over the mussles, discarding any that are cracked or open and do not close when sharply tapped. Rinse well and set aside.
  2. Place the onion, shallot, garlic, bay leaf, thyme, parsley stalks and wine in a large pan. Bring to the boil, then tip in the mussels and cover the pan with a tight-fitting lid. Give the pan one or two shakes, then let the mussls steam for 3-4 minutes until they have opened. Discard any that remain closed. Season with a good grinding of pepper. Mussels are naturally salty so you probably won’t need to add salt.
  3. Divide the mussels and cooking juices between warm large bowls and sprinkle with the chopped parsley. Serve immediately, remembering to provide bowls for the discarded empty shells.

Enjoy!

mule

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>