Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką/Caramel apple muffins with streusel

Dziś przepis na słodkości. Puszyste i wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek, karmelowym wnętrzem i pyszną kruszonką z nutą cynamonu. Wykonanie ich nie wymaga prawie wysiłku, a są przepyszne! Polecam ;) 

Scroll down for recipe in English

Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką

(18-20 muffinów)

Składniki na mufiiny:

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
  • 18-20 miękkich karmelków/toffi

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C i wyłóż blachę na muffinki papilotkami.
  2. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę – nie za długo, ma mieć granulowatą konsystencję.
  3. W misce miksera wymieszaj jajko, jogurt, masło i wanilię, po czym wmieszaj cukier.
  4. Następnie dodaj mąkę, sodę, sól i jabłka. Mieszaj tylko i wyłącznie do połączenia się składników, nie za długo.
  5. Wyłóż ciasto do przygotowanych papilotek, do 2/3 wysokości, następnie wciśnij po 1 karmelku, przykryj je cienką warstwą ciasta i posyp obficie kruszonką.
  6. Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw blaszkę na kilka minut, po czym wyłóż muffiny na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!

English version

Caramel apple muffins with streusel

(18-20 muffins)

Ingredients for the muffins:

  • 2 1/4 cups flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 egg
  • 1 cup plain yogurt
  • 1/2 cup butter, melted
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 1/2 cups brown sugar
  • 2 cups diced apples
  • 18-20 soft caramels
Ingredients for streusel:
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1/3 cup flour
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 tablespoons butter, melted

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC and line your muffin pan with paper liners.
  2. Mix all topping ingredients together until mixture forms crumbs. Do not over-mix.
  3. In a bowl of stand mixer, whisk together egg, yogurt, butter, and vanilla, next tir in sugar.
  4. Add flour, baking soda, salt, and apples. Stir until just combined, do not over-mix.
  5. Spoon or scoop into muffin cups until 2/3 full and press one caramel into the center of the batter and then, if you like, spread a thin layer of batter over the caramel. Sprinkle the top of the muffin liberally with topping.
  6. Bake about 20-25 minutes, or until clean toothpick. Let cool a few minutes in the muffin pan, then remove and let cool on a wire rack.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>