Mocno imbirowy makaron

Mocno imbirowy makaron

Jest to propozycja dodatku do dań głównych w stylu azjatyckim, pasuje do wszystkich mięs i ryb. Przecież nie zawsze musi to być ryż :) U mnie akurat makaron udon, z dużą ilością imbiru, dymki i sosu sojowego. Polecam!

Scroll down for English

Imbirowy makaron (2 porcje)

Składniki:

  • 2 garści suchego makaronu
  • 1 szklanka posiekanych dymek
  • 6 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i włóż do dużej miski.
  2. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki oprócz dymki i oleju. Dopraw do smaku.
  3. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię i wlej olej. Włóż połowę dymki i smaż się dobrze zarumienią. Natychmiast wlej gorący olej z podsmażoną dumką do reszty sosu i wymieszaj.
  4. Do miseczki z sosem wmieszaj pozostałą dymkę.
  5. Do miski z makaronem wlej sos i podsmażoną dymkę wraz z olejem i dokładnie całość wymieszaj.
Smacznego!

English version

Ginger Scallion Noodles ( serves 2)

Ingredients:

  • 2 bunches dried egg noodles
  • 1 cup thinly sliced scallions
  • 6 cm fresh ginger, peeled and finely grated
  • 2 tablespoons chicken stock
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 teaspoon white wine vinegar
  • 1/2 teaspoon of salt

Preparation:

  1. Cook the pasta.Follow the package directions. Drain and transfer to a mixing bowl.
  2. Mix all ingredients except the scallions and the oil in a bowl.Check and adjust the sasoning.
  3. Heat up the frying pan with the oil and add in a half of the scallions. Stir continuously with spatula until scallions are slightly burned. Immidiately pour the hot scallion oil into the sauce mixture.
  4. Add the remainig half half of the sliced scallions into the sauce.
  5. Dress the noodles with dauce and toss evenly to coat.
Enjoy!

8 Comments

Salvador Dali

about 1 rok ago

uwielbiam imbir, coś czuję, że ten makaron też baardzo polubię;D

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Jestem o tym przekonana:)

Odpowiedz

Maggie

about 1 rok ago

Bardzo lubie orientalne dania, a ten makaron faktycznie bedzie swietnym dodatkiem do nich :)

Odpowiedz

Kasia

about 1 rok ago

To może być smaczne...:) Zwłaszcza, że lubię takie orientalne smaki.

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

I jest:) a najfajniejsze jest w nim to,że jest łatwy do wykonania:)

Odpowiedz

Anna

about 6 miesięcy ago

Czym można zastąpić ocet z białego wina bo akurat nie mam?

Odpowiedz

Dzi

about 6 miesięcy ago

Proponuję ewentualną podmianę na ocet z czerwonego wina lub jabłkowy.

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers