Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej

Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej

Zdobyłam młode ziemniaczki, zapewne nie polskie,ale zawsze:) W poszukiwaniu fajnego przepisu na nie, przekopałam całą moją zasobną już biblioteczkę, jednak nie znalazłam nic ciekawego wśród zachodnich sław,aż dokopałam się do starocia przywiezionego z domu rodzinnego,czyli książki „Jak gotować” Marii Disslowej-praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku! Jak się okazało posiadam wydanie unowocześnione bo aż z roku 1988:)Tak czy inaczej,ta książka jest dosłownie kopalnią interesujących przepisów.

Uśmiałam się tylko czytając wstęp: „Rządy w gospodarstwie domowym niepodzielnie sprawuje kobieta. Do niej należy utrzymanie porządku w mieszkaniu,odzieży,żywienie rodziny,dbanie o jej zdrowie,wychowanie dzieci i budżet domowy”.Uff,i dalej „rządy domowe źle sprawowane rozpraszają rodzinę,powodują domowe niesnaski,złe nałogi,upadek moralny i materialny”. Nawet nie uświadamiałam sobie,że ciąży nade mną taka odpowiedzialność:P A teraz na poważnie, ziemniaczki z tego przepisu są pyszne!:) Polecam!

 

Młode ziemniaki w śmietanie (4 duże porcje)

Składniki:

  • 2 kg młodych małych ziemniaczków,umytych i wyszczotkowanych
  • 40 g masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 125 ml śmietany (ja dałam śmietankę 18 %)
  • sól
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pani Disslowa  słusznie twierdzi,że najlepsze są młode ziemniaczki ugotowane na parze. Nalej więc do garnka trochę wody (tak 1/8) połóż wkład do gotowania na parze,włóż ziemniaczki ,następnie posól je, posyp pietruszką i koperkiem i przykryj.Paruj ok. 40-50 min do miękkości (można je ugotować w parowarze jeśli posiadasz).
  2. W innym rondlu roztop na średnim ogniu masło i włóż posiekaną cebulą. Smaż do zeszklenia ,dodaj śmietankę i gotuj sos jeszcze ok. 2 minut.
  3. Następnie włóż do sosu ugotowane ziemniaczki wraz z pietruszką i koperkiem,przykryj garnek i potrząśnij nim, by całe ziemniaczki pokryły się śmietaną.
  4. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.
Smacznego!

8 Comments

Eliza

about 2 lata ago

Fajne te Twoje ziemniaczki, z niecierpliwością czekam na młode polskie, bo te, co jadłam w tym roku nie były jeszcze aromatyczne.

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Dokładnie, ale jeszcze musimy troszkę na nie poczekać;/

Odpowiedz

Qchenne-inspiracje, Małgosia

about 2 lata ago

Mój mąż zrobił mi kiedyś taki sos do ziemniaków. Z tym, ze w rodzinnej kuchni mojego męża zamiast masła używało się smalcu. Ja zawsze wystrzegałam się tego sosu bo dla mnie był zbyt ciężki i kaloryczny. Efekt tego jest taki, że mąż ten sos może zjeść tylko jak jesteśmy u teściów :) Muszę mu zaserwować wersję na maśle. Ciekawe czy się pozna :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

No na smalec to raczej bym się nie porwała:P

Odpowiedz

Wiewióra

about 2 lata ago

obłędna klasyka :) uwielbiam zapiekane ziemniaki :)

Odpowiedz

Nashelly

about 2 lata ago

Najprostsze dania są często najlepsze :) Kocham młode ziemniaki!

Odpowiedz

łasuch

about 2 lata ago

moja babcia tak robiła,tylko tez zamiast masła uzywała słoninki,pyszne ,robię je mojemu niejadkowi Maksiowi i wiecie co? zjada wszystko,polecam są obłędne

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers