Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears

Dziś przedstawiam przepis na moją ukochaną kaczuszkę. Tym razem rozpływające się w ustach miodowo-musztardowe udka kacze zapiekane z cebulką i gruszkami. Poezja! Danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam gorąco:)

Scroll down for recipe in English

kaczka

Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami

(8 porcji)

Składniki:

  • 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane a najlepiej zmiksowane w blenderze,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki miodu
  • 5-6 gruszek, pokrojonych na ćwiartki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 małe cebule, pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 8 kaczych udek

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj 2 posiekane (lub zblendowane) cebule, 1/2 szklanki roztopionego masła, miód i musztardę. Poluzuj skórkę na udkach i wciśnij tam jak najwięcej powstałej mieszanki. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym (w 1 warstwie)  i wysmaruj mieszanką także na zewnątrz, a resztę zostaw sobie na smarowanie w trakcie pieczenia.
  2. Włóż udka do rozgrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez 1 1/2 godziny, smarując co 30 minut odłożoną mieszanką.
  3. W międzyczasie, wymieszaj sok z cytryny z gruszkami, a cebulkę z roztopionym masłem.
  4. Gdy do końca pieczenia zostanie 45 minut, dołóż do piekących się udek cebulę, a na ostatnie 15 minut gruszki. Podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami:)

Smacznego!

kaczka

English version

Honey mustard duck legs with pears

(8 servings)

Ingredients: 

  • 2 medium onions, finely chopped
  • 1/2 cup melted butter
  • 1/2 cup Dijon mustard
  • 1/2 cup honey
  • 5-6 pears, cut into wedges
  • juice of 1/2 lemon
  • 3 small onions, quartered
  • 2 tbsp melted butter
  • 8 duck legs

Preparation:

  1. Mix the 2 chopped onions, 1/2 cup melted butter, honey and mustard. Loosen the skin over the portion of the legs and insert a little of the mustard mixture between the skin and meat, then  spread more of the mixture over the entire leg, reserving some for basting.
  2. Preheat the oven to 190 oC and put the duck inside for 1 1/2 hours, basting every 30 minutes with the reserved mustard mixture.
  3. In the meantime, stir the lemon juice into the pear wedges and set aside. Stir the melted butter into the onion quarters, adding them to the oven after the duck has cooked for 45 minutes.
  4. Cook the onion in the oven for 30 minutes, then add the pears and continue to cook for another 15 minutes.

Enjoy!

kaczka

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>