Świetny pomysł na lekkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Mini frittaty z samych białek, ze szpinakiem,papryką,bazylią i serem. Oczywiście każdy może dodać tutaj wszystkie swoje ulubione składniki, ja tym razem postawiłam na wersję wegetariańską:) Jest to też świetny pomysł na wykorzystanie białek zalegających w lodówce po innych wypiekach.Przygotowuje się je łatwo, w formie do muffinek. Polecam!
Mini frittaty śniadaniowe (12 sztuk)
Składniki:
- 1 szklanka kurzych białek ( z ok. 7 dużych jaj)
- 2 cebulki dymki drobno posiekane
- 1/ 4 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- garść szpinaku posiekanego
- 4 posiekane listki bazylii
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki startego sera żółtego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC i przygotuj formę na 12 muffinek spryskując ją specjalnym sprayem lub smarując masłem.
- W dużej misce roztrzep białka,razem ze szczyptą soli i pieprzu ( do uzyskania objętości większej o 1/3, ale nie na sztywna pianę). Przelej je do miarki i dolewaj wody,aż będzie ok. 450 ml, resztę wody wylej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż szpinak,paprykę cebulkę i bazylię równomiernie do formy muffinkowej i wypełnij je masą z białek do 3/4 wysokości.
- Piecz w piekarniku 15 min, następnie posyp je serem i piecz kolejne 5-10 min, aż się zaczną rumienić.
- Wyjmij formę z piekarnika i delikatnie wyjmij frittaty.
Mariaanne says
Jest genialne!
Dzi says
🙂