Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli

Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli

Rewelacyjny pomysł na zupę na mroźne dni. Jest gęsta, sycąca i bardzo rozgrzewająca dzięki swojej meksykańskiej pikanterii:) Tak naprawdę, można ją uznać za danie jednogarnkowe, gdyż gwarantuję,że po porcji tej zupy, nikt nie znajdzie już miejsca na drugie danie. Polecam!

Meksykańska zupa z kurczakiem (8 porządnych porcji)

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, bez kości i skóry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki zmielonego chilli
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
*lub zamiast powyższej mieszanki ok. 1 i 1/2 łyżki przyprawy z tego przepisu
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona lub żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 750 ml wrzątku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 tortilli pszennych, pokrojonych w długie paski np. z tego przepisu, lub gotowych ze sklepu
Opcjonalne do podania: starty ser żółty,kleks z kwaśnej śmietany,awokado pokrojone w kostkę,pomidory pokrojone w kostkę,posiekana kolendra (dałam wszystkie z dużą ilością sera:))

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 0C.
  2. W miseczce wymieszaj ze sobą kmin rzymski,chilli,granulowany czosnek i sól.
  3. Umyte i osuszone piersi kurczaka natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek i  przełóż je do naczynia żaroodpornego. Następnie posyp je 1 łyżką przygotowanej przyprawy i wstaw do piekarnika na około 25 min.
  4. Gdy będą już upieczone wyjmij je i przy pomocy dwóch widelców podziel je na małe włókna i odstaw na bok.
  5. W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej w dużym rondlu łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę,papryki i smaż na dużym ogniu około 3-5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj,smaż kolejne 2 minuty i posyp warzywa resztą przygotowanej wcześniej przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Włóż kurczaka, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w rondlu i dodaj koncentrat pomidorowy,pomidory z puszki,czerwoną fasolę, następnie wlej bulion i wodę. Doprowadź całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.
  7. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej mieszankę do zupy. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
  8. Sprawdź czy zupa jest dobrze przyprawiona, w razie konieczności dodaj soli lub chilli.
  9. Wyłącz kuchenkę i włóż pokrojone tortille.
  10. Po chwili można podawać z wybraną posypką.
Smacznego!

6 Comments

Angelina

about 1 rok ago

Zupa wygląda obłędnie - zresztą tak jak większość Twoich dań :) już wiem, co w poniedziałek będzie na obiad:) btw - dzięki za przepis na ciasteczka z czekoladą; Tomkowi bardzo smakowały :) pozdrawiam i czekam na kolejne fantastyczne przepisy

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Co jak co ciasteczka wrzuciłam specjalnie dla Was:) Polecam się:)

Odpowiedz

naleśniki

about 1 rok ago

trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Mojej drugiej połowy też:)

Odpowiedz

Angelina

about 1 rok ago

zrobiłam! fantastyczna sprawa - nie dość, że zupa jest bardzo smaczna i nie trzeba już kombinować z drugim daniem (jedna miseczka w zupełności nas nasyci:)), to jeszcze wyszło jej tyle, że do środy odpuszczam sobie gotowanie obiadów:) Kolejne na mojej liście są serniczki z Oreo:)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Super!:) Cieszę się,że smakowała:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers