Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli

Rewelacyjny pomysł na zupę na mroźne dni. Jest gęsta, sycąca i bardzo rozgrzewająca dzięki swojej meksykańskiej pikanterii:) Tak naprawdę, można ją uznać za danie jednogarnkowe, gdyż gwarantuję,że po porcji tej zupy, nikt nie znajdzie już miejsca na drugie danie. Polecam!

Meksykańska zupa z kurczakiem (8 porządnych porcji)

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, bez kości i skóry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki zmielonego chilli
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
*lub zamiast powyższej mieszanki ok. 1 i 1/2 łyżki przyprawy z tego przepisu
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona lub żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 750 ml wrzątku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 tortilli pszennych, pokrojonych w długie paski np. z tego przepisu, lub gotowych ze sklepu
Opcjonalne do podania: starty ser żółty,kleks z kwaśnej śmietany,awokado pokrojone w kostkę,pomidory pokrojone w kostkę,posiekana kolendra (dałam wszystkie z dużą ilością sera:))

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 0C.
  2. W miseczce wymieszaj ze sobą kmin rzymski,chilli,granulowany czosnek i sól.
  3. Umyte i osuszone piersi kurczaka natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek i  przełóż je do naczynia żaroodpornego. Następnie posyp je 1 łyżką przygotowanej przyprawy i wstaw do piekarnika na około 25 min.
  4. Gdy będą już upieczone wyjmij je i przy pomocy dwóch widelców podziel je na małe włókna i odstaw na bok.
  5. W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej w dużym rondlu łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę,papryki i smaż na dużym ogniu około 3-5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj,smaż kolejne 2 minuty i posyp warzywa resztą przygotowanej wcześniej przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Włóż kurczaka, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w rondlu i dodaj koncentrat pomidorowy,pomidory z puszki,czerwoną fasolę, następnie wlej bulion i wodę. Doprowadź całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.
  7. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej mieszankę do zupy. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
  8. Sprawdź czy zupa jest dobrze przyprawiona, w razie konieczności dodaj soli lub chilli.
  9. Wyłącz kuchenkę i włóż pokrojone tortille.
  10. Po chwili można podawać z wybraną posypką.
Smacznego!

Comments

  1. Angelina says

    Zupa wygląda obłędnie – zresztą tak jak większość Twoich dań :) już wiem, co w poniedziałek będzie na obiad:) btw – dzięki za przepis na ciasteczka z czekoladą; Tomkowi bardzo smakowały :) pozdrawiam i czekam na kolejne fantastyczne przepisy

  2. Angelina says

    zrobiłam! fantastyczna sprawa – nie dość, że zupa jest bardzo smaczna i nie trzeba już kombinować z drugim daniem (jedna miseczka w zupełności nas nasyci:)), to jeszcze wyszło jej tyle, że do środy odpuszczam sobie gotowanie obiadów:)
    Kolejne na mojej liście są serniczki z Oreo:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge