Kotlety mogą być grillowane na grillu klasycznym, ja jednak zrobiłam je zwyczajnie w kuchni na patelni grillowej i efekt wciąż był świetny. Udało mi się też kupić piękne kotlety z kostką i bardzo je polecam, gdyż jak dla mnie są znacznie smaczniejsze. Jest to też świetny pomysł na obiad w tzw. tygodniu, gdzie można przygotować kotlety w marynacie dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy tylko wrzucić na patelnię. Sam schab wychodzi soczysty, o lekko słodkawym smaku z wyczuwalną nutą chilli i kminu rzymskiego. Ja podałam go z warzywami gotowanymi na parze i szpinakiem w sosie beszamelowym. Polecam!
Scroll down for English
Marynowany w miodzie schab z grilla (4 porcje)
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki paryczki chilli w płatkach
- 2 kotlety schabowe, o grubości około 1,5 cm
- sól i zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: miód, olej, ocet, kmin i chilli. Włóż kotlety do zamykanego pojemnika (ja zazwyczaj używam woreczków), zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę przed smażeniem (najlepiej na całą noc).
- Wyjmij kotlety z marynaty, dopraw z każdej strony solą i pieprzem, i wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową.Smaż ok. 4 minut z jednej strony (powinny same odchodzić od patelni), następnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Ja w celu sprawdzenia stanu usmażenia zawsze używam termometru kuchennego, polecam jego zakup, gdyż znacznie ułatwia pracę w kuchni:). Zdejmij kotlety z patelni i podawaj.
English version
Grilled honey pork chops (4 servings)
Ingredients:
- 1/4 cup honey
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 tablespoon apple cider vinegar
- 1 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon chilli flakes
- 2 pork chops, about 1.5 cm thick
- salt and ground black pepper
Preparation:
- Mix honey, oil, vinegar, cumin and chilli flakes for the marinade. Marinate the chops in a resealable bag for at least an hour beforehand.
- Remove chops from marinade, season with salt and pepper and place on hot grill pan. After 4 minutes the chops will separate from the grill slightly, then turn and cook on the other side for another 3 minutes.
Cytrynka says
Przepięknie wygląda. Z pewnością smakowity
Dzi says
🙂