Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

Kotlety mogą być grillowane na grillu klasycznym, ja jednak zrobiłam je zwyczajnie w kuchni na patelni grillowej  i efekt wciąż był świetny. Udało mi się też kupić piękne kotlety z kostką i bardzo je polecam, gdyż jak dla mnie są znacznie smaczniejsze.  Jest to też świetny pomysł na obiad w tzw. tygodniu, gdzie można przygotować kotlety w marynacie dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy tylko wrzucić na patelnię. Sam schab wychodzi soczysty, o lekko słodkawym smaku z wyczuwalną nutą chilli i kminu rzymskiego. Ja podałam go z warzywami gotowanymi na parze i szpinakiem w sosie beszamelowym. Polecam!

Scroll down for English

Marynowany w miodzie schab z grilla (4 porcje)

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki paryczki chilli w płatkach
  • 2 kotlety schabowe,  o grubości około 1,5 cm
  • sól i zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: miód, olej, ocet, kmin i chilli. Włóż kotlety do zamykanego pojemnika (ja zazwyczaj używam woreczków), zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę przed smażeniem (najlepiej na całą noc).
  2. Wyjmij kotlety z marynaty, dopraw z każdej strony solą i pieprzem, i wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową.Smaż ok. 4 minut z jednej strony (powinny same odchodzić od patelni), następnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Ja w celu sprawdzenia stanu usmażenia zawsze używam termometru kuchennego, polecam jego zakup, gdyż znacznie ułatwia pracę w kuchni:). Zdejmij kotlety z patelni i podawaj.
Smacznego!

English version

Grilled honey pork chops (4 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup honey
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 tablespoon apple cider vinegar
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon chilli flakes
  •  2 pork chops, about 1.5 cm thick
  • salt and ground black pepper

Preparation:

  1. Mix honey, oil, vinegar, cumin and chilli flakes for the marinade. Marinate the chops in a resealable bag for at least an hour beforehand.
  2. Remove chops from marinade, season with salt and pepper and place on hot grill pan. After 4 minutes the chops will separate from the grill slightly, then turn and cook on the other side for another 3 minutes.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge