Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

Kotlety mogą być grillowane na grillu klasycznym, ja jednak zrobiłam je zwyczajnie w kuchni na patelni grillowej  i efekt wciąż był świetny. Udało mi się też kupić piękne kotlety z kostką i bardzo je polecam, gdyż jak dla mnie są znacznie smaczniejsze.  Jest to też świetny pomysł na obiad w tzw. tygodniu, gdzie można przygotować kotlety w marynacie dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy tylko wrzucić na patelnię. Sam schab wychodzi soczysty, o lekko słodkawym smaku z wyczuwalną nutą chilli i kminu rzymskiego. Ja podałam go z warzywami gotowanymi na parze i szpinakiem w sosie beszamelowym. Polecam!

Scroll down for English

Marynowany w miodzie schab z grilla (4 porcje)

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki paryczki chilli w płatkach
  • 2 kotlety schabowe,  o grubości około 1,5 cm
  • sól i zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: miód, olej, ocet, kmin i chilli. Włóż kotlety do zamykanego pojemnika (ja zazwyczaj używam woreczków), zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę przed smażeniem (najlepiej na całą noc).
  2. Wyjmij kotlety z marynaty, dopraw z każdej strony solą i pieprzem, i wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową.Smaż ok. 4 minut z jednej strony (powinny same odchodzić od patelni), następnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Ja w celu sprawdzenia stanu usmażenia zawsze używam termometru kuchennego, polecam jego zakup, gdyż znacznie ułatwia pracę w kuchni:). Zdejmij kotlety z patelni i podawaj.
Smacznego!

English version

Grilled honey pork chops (4 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup honey
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 tablespoon apple cider vinegar
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon chilli flakes
  •  2 pork chops, about 1.5 cm thick
  • salt and ground black pepper

Preparation:

  1. Mix honey, oil, vinegar, cumin and chilli flakes for the marinade. Marinate the chops in a resealable bag for at least an hour beforehand.
  2. Remove chops from marinade, season with salt and pepper and place on hot grill pan. After 4 minutes the chops will separate from the grill slightly, then turn and cook on the other side for another 3 minutes.
Enjoy!

2 Comments

Cytrynka

about 1 rok ago

Przepięknie wygląda. Z pewnością smakowity

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers