Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym

W związku z moim przystąpieniem do konkursu „Książęce Mistrzostwa Smaku-Jasne Ryżowe”, skomponowałam  recepturę potrawy specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe. Przedstawiam więc marynowane w dobrze doprawionym jogurcie pałki z kurczaka, następnie obtoczone w pikantnym cieście piwnym, dzięki czemu po usmażeniu w głębokim tłuszczu zyskują pyszną i bardzo chrupiącą skórkę. Podałam je z chrupiącymi frytkami z cukinii. Polecam!

Scroll down for English

Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym

(6 porcji)

Składniki na marynatę jogurtową:

  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 10 pałek z kurczaka
Składniki na ciasto piwne:
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 350 ml piwa (u mnie Książęce Jasne Ryżowe)
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj jogurt, sól i pieprz razem z pieprzem cayenne. Włóż do powstałej marynaty pałki kurczaka i pozostaw je w niej na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc w lodówce.
  2. W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, sól, czosnek, pieprz i pieprz cayenne. Wmieszaj piwo i wymieszaj całość aż do otrzymania jednolitego ciasta.
  3. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej w takiej ilości, aby pałki były w nim zanurzone przynajmniej do połowy. Przygotuj też talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi.
  4. Wyjmij kurczaka z marynaty i dokładnie osusz ręcznikami kuchennymi. Obtocz je dokładnie w cieście piwnym i włóż do dobrze rozgrzanego oleju.
  5. Smaż je, odwracając raz w połowie smażenia, w sumie około 20 minut, aż do ładnego zarumienienia.
  6. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu ze smażenia i pozwól im poleżeć kilka minut. Następnie podawaj.
Smacznego!

English version

 Marinated in Yogurt Beer-Battered Fried Chicken

(6 servings)

Ingredietnts for the yogurt mixture:

  • 3 cups plain yogurt
  • salt and pepper to taste
  • 3 tsp cayenne pepper
  • 10  chicken drumsticks

Ingredients for the beer batter:

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 3 tsp salt
  • 3 tsp garlic powder
  • 1/2 tbsp cayenne pepper
  • 2 tsp ground pepper
  • 350 ml of beer
  • oil for deep frying

Preparation:

  1. In a large bowl, mix the yogurt, pepper and cayenne pepper. Add the chicken drumsticks and leave them for at least 4 hours or  in the refrigerator overnight.
  2. In a large bowl, whisk together the flour, salt, garlic, pepper and cayenne pepper. Whisk in the beer until smooth and thoroughly combined.
  3. Heat oil in a large and deep pot or skillet, you should have enough oil to cover the chicken half way up. Cover the serving plate with paper towels.
  4. Remove the chicken from the yogurt marinade and pat dry with paper towels. Place the chicken in beer-batter and coatm drain of anu excess and add to hot oil.
  5. Fry the chicken, turning once, about 20 minutes, or until a nice golden brown.
  6. Place the fried chicken on prepared serving plate, let stand for a few minutes and serve.

Enjoy!

Comments

  1. Tossa says

    Jadłem kurczaka na wiele sposobów, ale takiego mixu jak tutaj wcześniej nie miałem okazji. Fajny przepis, pomysł i inspiracja, na pewno wypróbuję :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>