Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

Już  niedługo Święta Wielkanocne, więc należałoby już zaplanować świąteczne menu. Czymże byłaby Wielkanoc bez jajek w majonezie, proponuję więc podać je troszkę inaczej. Jajka z tego przepisu marynowane są w mieszance z koncentratu z buraków i przypraw,dzięki czemu białko uzyskuje piękny fioletowy kolor i ciekawy smak, a podane z marynowanymi warzywami w majonezie na liściach cykorii tworzą wyjątkową przystawkę świąteczną. Można ją jeść wygodnie biorąc cały listek, bez konieczności użycia sztućców.Polecam!

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii 

(12 połówek jajek)

Składniki na marynatę:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki koncentratu z buraków
  • 1 szklanka wody
  • 2/3  szklanki octu jabłkowego lub z białego wina
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na łódeczki:
  • 3 ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę
  • 1 papryka konserwowa pokrojona w drobną kostkę
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 12 listków cykorii
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Sparzone jajka umieść w rondlu, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 min., wyłącz ogień i pozostaw je w garnku przez kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmij je, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skorupek.
  2. W dużym słoiku lub misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i włóż do niej jajka tak,by wszystkie były zanurzone. Słoik zakręć, lub przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 12 godzin, max. 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym białka bardziej nią nasiąkną, a co za tym idzie kolor i smak będą bardziej intensywne.Te na zdjęciu marynowały się 2 dni.
  3. Po tym czasie wyjmujemy jajka, myjemy i kroimy na połówki.
  4. Mieszamy majonez z pokrojonymi warzywami i kładziemy po łyżeczce na każdy listek cykorii. Na to układamy po połówce jajka i dekorujemy koperkiem.
Smacznego!

 

Comments

    • Dzi says

      Poza zabarwieniem marynata nadaje też białkom fajny smak, jak za „normalnymi” jajkami w majonezie nie przepadam, te zjadłam od razu po przygotowaniu:)

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge