Malezyjskie curry z kurczakiem/Malaysian chicken curry

Dziś, w tym chłodnym dniu,  proponuję niezwykle aromatyczne curry z kurczakiem rodem z Malezji. Tradycyjnie podaje się je z ryżem, jednak ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na makaron i wszystko także smakowało wybornie:). Dodałam też odrobinę masła orzechowego, które zawsze nadaje daniom tego typu niepowtarzalny posmak. Ponadto to curry robi się dosłownie w 20 minut więc jest idealną propozycją na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!

Scroll down for English

Malezyjskie curry z kurczakiem

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1x400g puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie plastry
  • 2-3 liście limonki, posiekane
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki sosu rybnego
  • sok z ½ limonki
  • kolendra do dekoracji
  • cienko pokrojone warzywa do przybrania (marchewka, papryka, itp.)
  • ugotowany ulubiony makaron do podania

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni, najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym dodaj pastę curry, czosnek i kurkumę. Smaż na dużym ogniu mieszając  przez 30 sekund, po czym włóż masło orzechowe i smaż przez kolejne 20 sekund.
  2. Następnie wlej do patelni 1/3 puszki mleka kokosowego (najlepiej tą gęstą część) i dobrze wymieszaj z resztą składników, dodaj piersi z kurczaka, po raz kolejny dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie wlej resztę mleka kokosowego, dodaj cukier, sos rybny i liście limonki. Dolej odrobinę wody jeżeli sos jest zbyt gęsty, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw sokiem z limonki lub dodaj więcej cukru lub sosu rybnego do smaku.
  4. Dodaj śmietanę, wymieszaj, następnie wyłóż na talerze i posyp kolendrą, marchewką lub papryką.

Smacznego!

English version

Malaysian chicken curry

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 tbsp Thai Red Curry Paste
  • 1 tsp minced garlic
  • ½ tsp turmeric powder
  • 1 tbsp peanut butter
  • 1 400g can thick coconut milk or cream
  • 2 tbsp double cream
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 2 chicken breasts, sliced thinly
  • 2-3 lime leaves, sliced
  • 1 tsp brown sugar
  • 1-2 tsp fish sauce
  • ½ lime, juice
  • coriander for garnish
  • thinly sliced vegetables for garnish (your choice of carrots, peppers etc)

Preparation:

  1. Heat the oil in heavy based frying pan then add the Thai red curry, garlic and turmeric. Fry quickly for 30 seconds, then add the peanut butter and fry for a further 20 seconds.
  2. Add the thick part of the coconut milk (approx top 30 % of the can) and mix well, add the chicken breasts and stir through, then fry for around 2-3 minutes.
  3. Next add the raminder of the coconut milk and sugar, fish sauce and lime leaves. Top with a little water if the coconut milk is not enough.  Reduce the heat and allow to simmer for a further 10 minutes. Season with the lime juice and taste (add more salt/sugar or fish sauce as required)
  4. Add the double cream, stir through then serve after garnishing with carrots and peppers.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>