Maki sushi z pieczonym łososiem

Maki sushi z pieczonym łososiem

Maki sushi to dla mnie najprostszy rodzaj sushi do wykonania. Udały mi się już za pierwszym razem i polecam każdemu początkującemu w tej sztuce. Moje zrobiłam z pieczonym łososiem, awokado i marynowaną rzodkwią japońską (daikon), którą można dostać w sklepach internetowych i wyspecjalizowanych stacjonarnych. Można oczywiście użyć innych składników ja np. ogórka, szparagów,marynowanej marchewki, co kto lubi. Te wyszły pyszne!

Składniki na maki sushi dla (4-5 osób):

  • ryż przygotowany w ilości zawartej w tym przepisie
  • 250 g surowego łososia bez skóry,bez ości,pokrojonego w długie wąskie paski
  • pół dużego awokado pokrojonego w plasterki,skropionych sokiem z cytryny
  • 9 długich pasków rzodkwi japońskiej (daikonu)
  • 9 prasowanych alg nori do sushi
  • marynowany imbir,sos sojowy i wasabi do podania
  • łyżka majonezu
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie łososia: Pokrojonego w paski łososia ( u mnie 0,5 cm na 1 cm,grubszą część łososia dzielę na pół aby wszystkie paski miały taką samą grubość) solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 oC, włączamy funkcję grill i wkładamy blachę na najwyższą półkę. Pieczemy ok. 5-6 min i wyjmujemy. Łosoś powinien być już upieczony. Można oczywiście zastosować łososia wędzonego lub świeżego, ale moim zdaniem pieczony jest najsmaczniejszy.
  2. Zawijanie sushi: Listek alg nori układamy na specjalnej macie bambusowej (ja na początku kupiłam zestaw startowy do sushi i taka mata była w zestawie). Należy pamiętać,aby ułożyć nori błyszczącą stroną do dołu.
  3. Na matową stronę, wilgotną ręką wykładamy wystudzony ryż. Warstwa ryżu powinna mieć około 0,5 cm grubości. Należy zostawić około 2 cm powierzchni alg bez ryżu, który posłuży nam do sklejenia rolki.
  4. Na wysokości ok 1/3 powierzchni nori, najlepiej palcem, robimy pasek z majonezu. Następnie wykładamy tam na całej długości plasterki awokado, rzodkwi i pieczonego łososia.
  5. Następnie rozpoczynamy zawijanie. Trzymając w rękach brzeg maty i nori podnosimy i delikatnie zaczynamy zawijanie, należy pamiętać i delikatnym dociskaniu zawijanego rulonu,aby zawartość była w miarę zbita. Warstwę nori, nieprzykrytą ryżem zwilżamy wodą i kontynuujemy zawijanie rulonu, aż do momentu utworzenia się rolki. Odkładamy ją najlepiej na deskę do krojenia i kładziemy ją spojeniem do dołu.Postępujemy tak samo,aż do wyczerpania składników.
  6. Przystępujemy do krojenia. Do tego potrzebny nam będzie bardzo ostry nóż, miseczka z wodą i ręcznik papierowy.
  7. Zgodnie z wszelkimi zasadami krojenia sushi, o których czytałam,powinno się rulon przekroić na pół, następnie 2 mniejsze części znowu na pół itd. Ja kroję zwyczajnie w grube ok. 1,5 cm plastry mając ostry nóż nie będzie najmniejszego problemu. Należy pamiętać, aby przed każdym krojeniem rulonu zwilżać namoczonym ręcznikiem papierowym ostrze noża, w przeciwnym wypadku na sushi pozostaną nam nieestetyczne maziaje, lub nawet rolki mogą się niestety rozkleić.
  8. Podajemy z marynowanym imbirem,wasabi i sosem sojowym.

Smacznego!

7 Comments

karmel-itka

about 2 lata ago

za nie dam się pokroić! podziwiam za zdolności, wyglądają naprawdę profesjonalnie!

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Dziękuję,robiłam je dopiero 3 raz więc tym bardziej mi miło:)

Odpowiedz

agaw

about 9 miesięcy ago

bardzo dokładnie wszystko opisane, dziś będzie mój pierwszy raz:)

Odpowiedz

Dzi

about 9 miesięcy ago

Trzymam kciuki!:)

Odpowiedz

Kuba

about 4 tygodnie ago

Narobiłem sobie smaka, zaraz biegnę do kuchni upiec łososia na sushi.

Odpowiedz

Dzi

about 4 tygodnie ago

Trzymam kciuki, żeby wszystko dobrze się pozwijało:P

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers