Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią/Pasta with spinach and blue cheese

Dziś przedstawiam kolejną wersję zawsze niezawodnego makaronu ze szpinakiem, pieczarkami i sosem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi smaczne:). Tym razem prezentuję wersję tej potrawy autorstwa Mary Berry z jej świetnej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!

Scroll down for English

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią

(6 porcji)

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu
  • sól i pieprz
  • 45 g masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g brązowych pieczarek (lub zwykłych), pokrojonych w plasterki
  • 300 ml śmietanki kremówki ( 30 lub 36%)
  • 1 jajko, lekko rozbełtane widelcem (opcjonalnie)
  • 90 g szpinaku, grubo posiekanego
  • 90 g sera z niebieską pleśnią, startego na grubych oczkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W międzyczasie, w dużej patelni rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć czosnek i smaż, mieszając, przez 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 2 minuty. Wmieszaj śmietankę i gotuj całość przez 2-3 minuty, aż będzie miała konsystencję sosu.
  3. Odcedź makaron, przełóż do sosu grzybowego, wmieszaj jajko (jeżeli używasz), całość dokładnie ponownie wymieszaj i dobrze  podgrzej. Następnie dodaj szpinak, ser, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

English version

Pasta with spinach and blue cheese

(6 servings)

Ingredients:

  • 500 g pasta of Your choice
  • salt and black pepper
  • 45 g butter
  • 2 large garlic cloves, crushed
  • 250 g chestnut mushroom (or button mushrooms), sliced
  • 300 ml double cream
  • 1 egg lightly, beaten (optional)
  • 90 g spinach leaves, coarsely shreded
  • 90 g blue cheese (eg, Stilton cheese), coarsely grated
  • juice of 1/2 lemon
  • pinch of nutmeg

Preparation:

  1. Cook the pasta in boilng salted water according to the package directions until just tender.
  2. Meanwhile, melt the butter in a large pan, add the garlic, and cook, stirring for 1 minute. Add the mushrooms and cook stirring occasionally, for 2 minutes. Stir in the cream and boil for 2-3 minutes until mixture reaches a coating consistency.
  3. Drain the pasta, add to the mushroom and cream mixture with the egg (if using), stir well, and heat through. Add the spinach, cheese, lemon juice, nutmeg, and pepper to taste, and stir weel to coat the pasta. Serve at once.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge