Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym/Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce

Uwielbiam przepisy, które przy minimum wysiłku gwarantują nam pyszny obiad. Jednym z nich jest przepis na szybki makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i pomidorami w przepysznym i lekkim, winno-śmietanowym sosie. Całość posypana parmezanem, tworzy doskonałe i szybkie danie obiadowe. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj

Scroll down for English

Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 230 g ulubionego makaronu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w małą kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku, rozmrożonego
  • 170 g wędzonego łososia, pokrojonego na małe kawałki
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki śmietanki 18 lub 30 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki startego parmezanu plus do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż makaron. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu przez 8-10 minut, chyba że sposób wykonania na opakowaniu traktuje inaczej. Makaron ma wyjść al dente, czyli ma być ugotowany,  jednak wciąż jędrny.
  2. Odcedź makaron i przelej zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jeżeli przygotowujesz makaron z wyprzedzeniem, skrop makaron olejem aby zapobiec sklejaniu się.
  3. W rondlu po gotowaniu makaronu, przygotuj sos. Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju i włóż cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia, około 2-3 minut, po czym dodaj pomidory wraz z groszkiem. Smaż przez minutę i dodaj łososia wraz z białym winem. Gotuj przez około 30 sekund aby wino mogło trochę odparować.
  4. Następnie włóż do przygotowanego sosu makaron, śmietankę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, po czym wsyp przygotowany parmezan. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!

English version

Adapted from here

Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 230 g uncooked pasta
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1/2 onion, small dice
  • 3 garlic cloves, minced
  • 2 medium tomato, medium dice
  • 1/2 cup frozen peas, thawed
  • 170 g smoked salmon, cut into large chunks
  • 1/3 cup dry white wine
  • 1/3 cup heavy cream
  • 1 tbsp fresh lemon juice
  • 1 1/2 tsp salt
  • 1 tsp black pepper
  • 1/3 cup Parmesan cheese

Preparation:

  1. Fill a large pot with water. Bring the pot of water to a boil over high heat. Once it is boiling, season the water with salt. Add the pasta to the water and cook, uncovered on high heat for 8-10 minutes or until the directions on the pasta package say otherwise. You want your pasta to be al dente, cooked but a little firm.
  2. Drain the pasta and rinse in cold water to stop it from cooking. If you are preparing just the noodles ahead of time, drizzle oil on the pasta and mix, to prevent them from sticking to one another.
  3. After you drain the water, use the same pot for the sauce. Heat over medium heat and add the 2 tbsp oil. Add the chopped onion and garlic and saute until the onion becomes translucent, about 2-3 minutes. Add the chopped tomatoes and peas and cook for 1 more minute. Add the salmon and white wine and let the wine reduce a little, about 30 seconds.
  4. Add the cooked pasta, heavy cream, lemon juice, salt and pepper. Stir well to combine. When the pasta is coated in the sauce, add the Parmesan cheese. Adjust the seasonings if necessary and serve immediately.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>