Share the post "Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella"
Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i zapieczony z mozzarellą. Może być coś smaczniejszego? 🙂 Doskonały pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Ja podałam klasycznie z frytkami i surówką. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą
(4 porcje)
Składniki:
- 4 filety z łososia ze skórą (każdy po 170-200 g)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 1/2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki startej mozzarelli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż naczynie do zapiekania papierem do pieczenia.
- Umyte i osuszone filety posól i popieprz z każdej strony, po czym ułóż skórka do dołu w przygotowanym naczyniu do zapiekania.
- W misce wymieszaj szpinak, jogurt, czosnek, pietruszkę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wyłóż szpinak na przygotowane filety i posyp mozzarellą.
- Piecz 15-18 minut bez przykrycia, po czym zwiększ temperaturę do 200 oC i podpiekaj kolejne 5 minut lub do zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Salmon baked with spinach and mozzarella
(4 servings)
Ingredients:
- 4 salmon fillets, skin on (170-200 g each)
- 150 g plain yogurt
- 1 1/2 cups spinach, finely chopped
- 2 garlic cloves, minced
- 3 tbsp chopped parsley
- salt, pepper
- 3/4 cup mozzarella cheese, grated
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC, line baking dish with parchment paper.
- Lightly salt and pepper salmon on both sides and place onto parchment paper.
- In bowl combine spinach, yogurt, garlic, parsley and season with salt and pepper to taste. Spread the spinach mixture over the salmon and top with cheese.
- Bake 15-18 minutes uncovered, next turn heat up to 200 oC and broil 5 minutes or until cheese starts to turn golden color. Serve immediately.
Enjoy!
Kopczynski says
Oo, mam w zamrażarce łososia – przepis świetny. Mi pewnie sie trochę rozwali, ale mam nadzieję, ze smak zachowa!
Dzi says
Trzymam kciuki:)
Monika says
O, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 🙂
Dzi says
Polecam:)
batavus says
Piękna prezentacja na talerzu, aż chce się coś takiego przekąsić. Muszę się jednak przekonać do łososia, bo można żona bardzo go lubi, a ja jakoś tak mniej.
Chociaż muszę przyznać, że tym ze zdjęcia pewnie bym nie pogardził 🙂
Dzi says
Koniecznie radzę wypróbować ten przepis. Mój antyrybny połówek wyjątkowo nie marudził:)
Zmiksowana.pl says
Na pewno smakuje wybornie! Koniecznie do wypróbowania!
Dzi says
Polecam, bardzo przyjemne danie:)
Piotr says
Uuuu, ale smakowitości 🙂 Jeszcze jak dopisałaś swoją wersję z surówką i frytkami to ja chyba nic innego prze oczami nie będę teraz miał 😛 Muszę też zadać niestety to pytanie: bardzo taki zestaw jest kaloryczny :P? Póki co trwam w moich noworocznych postanowieniach, ale coraz mi ciężej 😛 Przez takie przepisy między innymi 😛
Dzi says
No tak:) Jeżeli ominiesz ser, to możesz zjeść takiego łosośka z czystym sumieneim:)
Studio graficzne Agrafka says
Jadłam kiedyś takiego łososia w pewnej krakowskiej restuauracji. Był absolutnie wyśmienity. Dzięki za ten przepis, teraz będę mogła spróbować sama.
Dzi says
Polecam się:)
ruda awantura says
zrobiłam, wyszedł fantastyczny! rewelacja! =D
Dzi says
Cieszę się, że smakował:)
Norbert says
Wyszło kapitalne. Dzięki za przepis 🙂
Dzi says
Cieszę się, że smakował:)
Aga says
Super przepis!!! Mam wielka prosbe – jaka surowka do takiej rybki? U mnie rybka plus pieczone ziemniaczki tylko na surowke brak pomyslu 🙂 dzieki:)
Dzi says
Jak dla mnie kiszona kapusta:)
pablo says
brokół lub szparagi 😉
Dzi says
🙂
Asia says
Pyszne oczywiście!!!! A dla mojego dziecka, które oczywiście łososia nie lubi była opanierowana biała rybka (tylko ta wersja jest dopuszczalna dla jej kubkòw smakowych) i dopiero wtedy zapiekłam ją w piekarniku ze szpinakiem, oczywiście skracając czas pieczenia. Ku mej ogromnej radości smakowało! Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje 🙂
Dzi says
Cieszę się, że smakowało i polecam się na przyszłosć!:)
Emi says
Muszę wypróbować 🙂 Czy świeży szpinak mogę zastąpić mrożonym?
Dzi says
Jasne! Tylko trzeba go dokładnie odcisnąć z wody.
Grażyna says
Ile gram mozarelli należy kupić aby wyszło 3/4 szklanki?
Dzi says
100-120 g będzie ok:)
Lusi says
Krótkie pytanko-180C na termoobiegu czy grzałce? Dziękuje
Dzi says
bez termoobiegu:)
MP says
A jeśli mam piekarnik tylko z termoobiegiem? Bardzo ale to bardzo nie chcialabym przesuszyc lososia!
Dzi says
Proszę ustawić temperaturę o 20 stopni mniejszą i będzie ok
Adam says
A jaka surowke najlepiej do tego dania dodac?
Dzi says
Ta jest idealna na tą porę roku https://karmelowy.pl/szybka-surowka-z-mlodej-kapusty-easy-young-cabbage-slaw/
Dzoana says
A mozarella ta w kulkach??
Dzi says
każda będzie ok:)
Ania says
Też Wam tyle soku puściło w czasie pieczenia?
Dzi says
Tylko tyle ile widać na zdjęciu bo na tym talerzu były łosośki pieczone;) Kiedyś robiłam z mozzarellą light i wtedy był faktycznie dramat;/