Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i zapieczony z mozzarellą. Może być coś smaczniejszego? :) Doskonały pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Ja podałam klasycznie z frytkami i surówką. Polecam!

losos

Scroll down for recipe in English

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą 

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą (każdy po 170-200 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż naczynie do zapiekania papierem do pieczenia.
  2. Umyte i osuszone filety posól i popieprz z każdej strony, po czym ułóż skórka do dołu w przygotowanym naczyniu do zapiekania.
  3. W misce wymieszaj szpinak, jogurt, czosnek, pietruszkę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wyłóż szpinak na przygotowane filety i posyp mozzarellą.
  4. Piecz 15-18 minut bez przykrycia, po czym zwiększ temperaturę do 200 oC i podpiekaj kolejne 5 minut lub do zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

losos

English version

Salmon baked with spinach and mozzarella

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 salmon fillets, skin on (170-200 g each)
  • 150 g plain yogurt
  • 1 1/2 cups spinach, finely chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 tbsp chopped parsley
  • salt, pepper
  • 3/4 cup mozzarella cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC, line baking dish with parchment paper.
  2. Lightly salt and pepper salmon on both sides and place onto parchment paper.
  3. In bowl combine spinach, yogurt, garlic, parsley and season with salt and pepper to taste. Spread the spinach mixture over the salmon and top with cheese.
  4. Bake 15-18 minutes uncovered, next turn heat up to 200 oC and broil 5 minutes or until cheese starts to turn golden color. Serve immediately.

Enjoy!

losos

Comments

  1. batavus says

    Piękna prezentacja na talerzu, aż chce się coś takiego przekąsić. Muszę się jednak przekonać do łososia, bo można żona bardzo go lubi, a ja jakoś tak mniej.
    Chociaż muszę przyznać, że tym ze zdjęcia pewnie bym nie pogardził :)

  2. Piotr says

    Uuuu, ale smakowitości :) Jeszcze jak dopisałaś swoją wersję z surówką i frytkami to ja chyba nic innego prze oczami nie będę teraz miał :P Muszę też zadać niestety to pytanie: bardzo taki zestaw jest kaloryczny :P? Póki co trwam w moich noworocznych postanowieniach, ale coraz mi ciężej :P Przez takie przepisy między innymi :P

  3. Studio graficzne Agrafka says

    Jadłam kiedyś takiego łososia w pewnej krakowskiej restuauracji. Był absolutnie wyśmienity. Dzięki za ten przepis, teraz będę mogła spróbować sama.

  4. Aga says

    Super przepis!!! Mam wielka prosbe – jaka surowka do takiej rybki? U mnie rybka plus pieczone ziemniaczki tylko na surowke brak pomyslu :) dzieki:)

  5. Asia says

    Pyszne oczywiście!!!! A dla mojego dziecka, które oczywiście łososia nie lubi była opanierowana biała rybka (tylko ta wersja jest dopuszczalna dla jej kubkòw smakowych) i dopiero wtedy zapiekłam ją w piekarniku ze szpinakiem, oczywiście skracając czas pieczenia. Ku mej ogromnej radości smakowało! Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>