Łosoś z warzywami w sosie majonezowym z pastą miso/Salmon miso-mayo

Przedstawiam kolejną odsłonę łososia, tym razem w wydaniu japońskim. Zapiekane w piekarniku pakieciki wypełnione łososiem, warzywami i sosem majonezowym z pastą miso. Danie to jest typowo japońskim sposobem na wydobycie z bardzo prostych składników wszystkiego co najlepsze, bez zbędnych przypraw i wysiłku. Podałam go z koreańskimi ziemniaczkami. Polecam!

Scroll down for English

Łosoś z warzywami w sosie majonezowym z pastą miso

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety z łososia (po 200 g każdy)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
  • 4 grzyby shiitake (lub pieczarki), pokrojone w cienkie plasterki
  • 30 g startego sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce
  • sezam do posypania
  • przyprawa pięć smaków (opcjonalnie)

Sos majonezowy z pastą miso:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki białej lub czerwonej pasty miso

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małej miseczce wymieszaj majonez z pastą miso.
  2. Wzdłuż środka każdego fileta zrób głębokie nacięcie (uważając by nie przeciąć go całkowicie).
  3. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, wystarczająco duże by zawinięte zmieściły łososia wraz z warzywami. Na środku każdego kawałka rozprowadź 1 1/2 łyżki sosu majonezowego.
  4. Następnie wyłóż na rozprowadzoną pastę cebulę i grzyby, a na to połóż filety łososia. Wyłóż resztę sosu majonezowego we wcześniej przygotowane nacięcia, po czym posyp filety serem, sezamem i oprósz przyprawą 5 smaków jeśli używasz.
  5. Zawiń wszystkie kawałki folii w zgrabne pakieciki, tak by nie wyciekł sos w trakcie pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut, po czym odwiń folię i piecz kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. W celu mocniejszego zarumienienia możesz  na ostatnie 1-2 minuty włączyć grilla.
  6. Wyłóż otwarte pakiety na talerze i podawaj z ryżem lub koreańskimi ziemniaczkami.

Smacznego!

English version

Salmon Miso-Mayo

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 salmon fillets ( 200 g each)
  • 1 medium onion, halved and very thinly sliced
  • 4 shiitake mushrooms, stems discarded and thinly sliced (or button mushrooms)
  • 30g cheddar cheese, grated
  • white sesame seeds
  • five-spice powder (optional)

Miso-mayo paste:

  • 1/2 cup mayonnaise
  • 3 tbsp white or red miso

Preparation:

  1. Preheat oven to 180C. Mix the miso-mayo paste until well combined.
  2. Make a deep cut along the length of the centre of each salmon fillet, without cutting all the way through.
  3. Cut four large pieces of foil enough to enclose each fillet completely.
  4. Spread 1 1/2 tbsp miso-mayo in the middle of each foil. Divide the onions and mushrooms among the four portions and place it over the miso-mayo. Top it with the salmon. Spoon the remaining miso-mayo into the slits made in the salmon. Top with grated cheese and ground sesame and sprinkle with five-spice powder if used.
  5. Fold the foil tightly to enclose the contents and prevent any leakage while baking. Bake in the oven for 10 minutes. Open the foil and bake for a further 5 minutes or until the cheese is lightly browned. You can turn on the grill/broiler for 1-2 minutes if you like.
  6. Transfer the open foil packets to serving plates and serve immediately with rice or korean style potatoes.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>