Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

W takie upały trudno zmotywować się do gotowania, dlatego wybrałam na obiad coś lekkiego, łatwego i szybkiego. Łosoś w glazurze z sosu teriyaki, na lekkim makaronie z cukinią. Polecam!

Scroll down for English

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 porcje ulubionego makaronu
  • 2 filety z łososia (po 200 g każdy)
  • 5 cm świeżego imbiru,obranego i drobno posiekanego
  • olej roślinny
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki (gotowego lub domowej roboty z tego lub tego przepisu)
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 średnie cukinie,pokrojone w cienkie plasterki
  • 2-3 dymki,posiekane
  • szczypta czarnego, mielonego pieprzu
  • olej sezamowy do skropienia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos teriyaki, gdy lekko ostygnie wmieszaj imbir. Przełóż połowę sosu do miski, włóż łososia i wstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 oC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i pokryj cienką warstwą oleju roślinnego. Umieść filety z łososia na blaszce i skrop odrobiną oleju. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  3. W międzyczasie, zagotuj  wodę w dużym garnku, wsyp makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i włóż czosnek. Smaż na średnim ogniu przez około 30 sekund, następnie włóż cukinię i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj dymkę i resztę sosu teriyaki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  5. Odcedzony makaron dodaj do patelni z cukinią, wymieszaj, skrop olejem sezamowym i wsyp prażony sezam. Podawaj z upieczonym łososiem.
Smacznego!

English version

Zucchini Pasta with Teriyaki Salmon

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 servings of pasta of your choice
  • 2 salmon fillets (200 g each)
  • 5 cm of fresh ginger, peeled and minced
  • vegetable oil
  • 1/2 cup teriyaki sauce (store-bought or homemade)
  • 3-4 garlic cloves, minced
  • 2 medium zucchini, sliced thinly
  • 2-3 spring onion, chopped
  • dash of black pepper
  • drizzles of sesame oil (optional)
  • 2 tbsp of  toasted sesame seeds

Preparation:

  1. Prepare teriyaki sauce, add it to a small bowl and with minced ginger. Marinate the salmon fillets with half of the mixture, then place salmon in refrigerator for 15 minutes.
  2. Preheat oven to 180 oC. Layer a baking pan with aluminum foil, and lightly grease with vegetable oil. Place salmon fillets on tin foil and drizzle some vegetable oil over them. Bake for 15 minutes.
  3. After the salmon are placed in the oven, bring a pot of water to a boil. Once boiling, add in the pasta.
  4. While the pasta is cooking, heat 2 tbsp of vegetable oil in a skillet or frying pan, over medium heat. Add in garlic and cook for half a minute until garlic is lightly browned. Add in zucchini and saute for about 3 minutes. Add in spring onion and the rest of the ginger-teriyaki sauce, and mix well. Saute briefly then turn fire off.
  5. Once the pasta is cooked and drained, add it to the skillet and toss to combine with zucchini. Drizzle in some sesame oil and sprinkle with sesame seeds and black pepper. Serve warm with salmon on the side.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>