Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem

Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem

Idealny dodatek do letniego dania głównego. Cukinia, ziemniaki i świeże pomidory zapiekane pod kołderką z parmezanu.Polecam!

Scroll down for English

Warzywa zapiekane pod parmezanem (4 porcje)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 średnie cukinie pokrojone w 1 cm plastry
  • 3 duże pomidory pokrojone w plastry
  • 3 ziemniaki pokrojone w 1/2 cm plastry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka świeżego tymianku (listki)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • olej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Włóż cebulę i smaż około 5 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
  2. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do cebuli. Smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zdejmij całość z ognia i przełóż cebulę wraz z czosnkiem do docelowego naczynia żaroodpornego.
  3. W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, tymianek, koperek i 2 łyżki oleju.
  4. Umieść pokrojone warzywa  w dużej misce i polej je przygotowaną mieszanką. Wymieszaj, następnie poukładaj je zgodnie z własnymi preferencjami w naczyniu żaroodpornym.
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku 30 minut. Następnie zdejmij folię i posyp warzywa parmezanem. Piecz kolejne 30 minut.
Smacznego!

English version

Vegetable Tian (4 servings)

Ingredients:

  • 1 yellow onion, diced
  • 2 large cloves garlic,  pressed
  • 2 medium zucchini, cut into 1 cm slices
  • 3 large tomatoes, cut into slices
  • 3 potatoes, cut into 1/2 cm slices
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon ground pepper
  • 1 tablespoon fresh thyme (leaves)
  • 1 tablespoon chopped fresh dill
  • 1/2 cup grated Parmesan cheese
  • oil

Preparation:

  1. Preheat a frying pan over medium heat, and add 2 tablespoons oil. Add onion and saute about 5 minutes, until onions are lightly brown, soft and translucnt.
  2. Add the crushed garlic and stir for another 2 minutes. Remove from heat and transfer your mix into baking dish.
  3. In a small bowl, mix salt, pepper, thyme, dill and 2 tablespoons oil.
  4. Place the chopped vegetables into a large bowl and pour the seasoning mix over the veggies and mix to coat. Arrange your veggies in your baking dish .
  5. Cover the dish with aluminum foil and bake in a preheated oven to 180 ° C  for 30 minutes. Then remove the foil and sprinkle with parmesan cheese. Bake an additional 30 minutes.

Enjoy!

6 Comments

Wiewióra

about 1 rok ago

uwielbiam i często robię pieczone warzywa letnia porą :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Qchenne-inspiracje, Małgosia

about 1 rok ago

Rewelacja ! Często zapiekam warzywa. Dla mnie są samodzielnym obiadem.

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Faktycznie mogą być samodzielnym obiadem. Ja traktuję je jako ziemniaki+sałatka:)

Odpowiedz

Buttoni

about 1 rok ago

This looks absolutely delightful! I will be trying this very soon!

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers