Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem

Idealny dodatek do letniego dania głównego. Cukinia, ziemniaki i świeże pomidory zapiekane pod kołderką z parmezanu.Polecam!

Scroll down for English

Warzywa zapiekane pod parmezanem (4 porcje)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 średnie cukinie pokrojone w 1 cm plastry
  • 3 duże pomidory pokrojone w plastry
  • 3 ziemniaki pokrojone w 1/2 cm plastry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka świeżego tymianku (listki)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • olej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Włóż cebulę i smaż około 5 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
  2. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do cebuli. Smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zdejmij całość z ognia i przełóż cebulę wraz z czosnkiem do docelowego naczynia żaroodpornego.
  3. W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, tymianek, koperek i 2 łyżki oleju.
  4. Umieść pokrojone warzywa  w dużej misce i polej je przygotowaną mieszanką. Wymieszaj, następnie poukładaj je zgodnie z własnymi preferencjami w naczyniu żaroodpornym.
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku 30 minut. Następnie zdejmij folię i posyp warzywa parmezanem. Piecz kolejne 30 minut.
Smacznego!

English version

Vegetable Tian (4 servings)

Ingredients:

  • 1 yellow onion, diced
  • 2 large cloves garlic,  pressed
  • 2 medium zucchini, cut into 1 cm slices
  • 3 large tomatoes, cut into slices
  • 3 potatoes, cut into 1/2 cm slices
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon ground pepper
  • 1 tablespoon fresh thyme (leaves)
  • 1 tablespoon chopped fresh dill
  • 1/2 cup grated Parmesan cheese
  • oil

Preparation:

  1. Preheat a frying pan over medium heat, and add 2 tablespoons oil. Add onion and saute about 5 minutes, until onions are lightly brown, soft and translucnt.
  2. Add the crushed garlic and stir for another 2 minutes. Remove from heat and transfer your mix into baking dish.
  3. In a small bowl, mix salt, pepper, thyme, dill and 2 tablespoons oil.
  4. Place the chopped vegetables into a large bowl and pour the seasoning mix over the veggies and mix to coat. Arrange your veggies in your baking dish .
  5. Cover the dish with aluminum foil and bake in a preheated oven to 180 ° C  for 30 minutes. Then remove the foil and sprinkle with parmesan cheese. Bake an additional 30 minutes.

Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge