Letnie scones z czereśniami

Jest to kolejna, i na pewno nie ostatnia, moja propozycja śniadaniowa w postaci pysznych i łatwych angielskich bułeczek. Tym razem proponuję śmietankowe sconesy z czereśniami. Przepis znalazłam tutaj.Polecam!

 

Scroll down for English version

Scones z czereśniami (8 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek zimnego masła, pokrojonego w 0,5 cm kostki
  • 1 szklanka czereśni, pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka + 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

 Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 o C.
  2. Do pojemnika blendera ,najlepiej z nasadką do ciast, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru i sól. Wymieszaj.
  3. Wsyp kostki z masła.  Zmiksuj do powstania ziarnistej konsystencji. Następnie przełóż zawartość do dużej miski.
  4. Dodaj 1 szklankę śmietany kremówki i ekstrakt migdałowy, mieszaj najlepiej silikonową łopatką,tylko do połączenia się składników.
  5. Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieć oprószonymi mąką rękami 6 do 8 razy, aż utworzy się w miarę jednolite ciasto.
  6. Rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku około 25 cm, Złóż ciasto na trzy części (np. jak urzędowe pismo) pomagając sobie łopatką gdy zacznie przywierać do blatu.Zaczynając od krótkich krawędzi, złóż je ponownie na trzy części i wstaw do lodówki na 5 minut.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, połóż je na obsypany mąką blat i  rozwałkuj na kwadrat o boku 25 cm. Wyłóż na ciasto czereśnie i delikatnie je w nie powciskaj.
  8. Zwiń ciasto z czereśniami w ciasny rulon, ułóż je spojeniem do dołu i dociśnij tworząc prostokąt 25 cm na 10 cm. Następnie ostrym nożem podziel go na 4 równe kwadraty, a każdy kwadrat na 2 trójkąty. Wyłóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  9. Używając najlepiej pędzelka, wysmaruj bułeczki resztą śmietanki i posyp resztą cukru (lub cukrem perłowym jak w moim przypadku).Piecz do zarumienienia, około 18 do 25 minut. Następnie przełóż na kratkę do wsystudzenia.
  10. W małej miseczce wymieszaj cukier puder, ekstrakt z migdałów i mleko i polej powstałym lukrem przestudzone sconesy.
Smacznego!

English version

Fresh Cherry Scones ( 8 scones)

Ingredients:

  • 2 cups unbleached all-purpose flour
  • 1 tablespoon baking powder
  • 4 tablespoons sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 5 tablespoons cold unsalted butter, cut into 0,5 cm cubes
  • 1 cup diced cherries
  • 1 cup plus 2 tablespoons heavy cream, divided
  • 1 teaspoon almond extract

For the Glaze:

  • 1/2 cup plus 2 tablespoons powdered sugar
  • 1 tablespoon milk
  • 1/2 teaspoon almond extract

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC.
  2. Place flour, baking powder, 3 tablespoons sugar, and salt in the bowl of a food processor fitted with a metal blade. Process with six 1-second pulses.
  3. Remove cover of food processor and sprinkle the butter evenly over the dry ingredients. Cover and process with 12 1-second pulses.Transfer mixture to a large mixing bowl.
  4. Add 1 cup heavy cream and almond extract to flour mixture; fold with spatula until just combined. With rubber spatula, transfer dough to lightly floured work surface. With floured hands, knead dough 6 to 8 times, until it just holds together in ragged ball, adding flour as needed to prevent sticking.
  5. Roll dough into an approximate 25 cm square. Fold dough into thirds like a business letter, using bench scraper to release dough if it sticks to countertop. Lift short ends of dough and fold into thirds again. Transfer dough to plate lightly dusted with flour and chill in freezer 5 minutes.
  6. Transfer dough to floured work surface and roll into approximate 2 cm square again. Sprinkle cherries evenly over surface of dough, then press down so they are slightly embedded in dough. Using bench scraper, loosen dough from work surface. Roll dough, pressing to form tight log. Lay seam-side down and press log into 25 cm x 10 cm rectangle. Using sharp, floured knife, cut rectangle crosswise into 4 equal rectangles. Cut each rectangle diagonally to form 2 triangles and transfer to parchment-lined baking sheet.
  7. Brush tops with 2 tablespoons of heavy cream and sprinkle with remaining tablespoon sugar. Bake until tops and bottoms are golden brown, 18 to 25 minutes. Transfer to a wire rack to cool slightly.
  8. While the scones are cooling, make the glaze by mixing the confectioners sugar, milk and almond extract together until smooth. Drizzle over each scone and allow the icing to dry before serving.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>