Odchudzone mini lasagne

Te mini lasagne są dużo lżejsze od jej klasycznego odpowiednika, którego już prezentowałam na moim blogu. Przedstawiam wersję z mięsnym sosem z dużą ilością pieczarek i ziół, bez beszamelu i bardzo wyważoną ilością mozzarelli i parmezanu. Poza tym, robi się je w formie do muffinek, dzięki czemu cała zapiekanka jest zwyczajnie szybsza i łatwiejsza do wykonania. Polecam!

Scroll down for English

Lekkie mini lasagne

(4 porcje, 3 mini lasagne na osobę)

Składniki:

  • 400 g wołowego lub wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 300 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
  • świeże zioła (rozmaryn, oregano i tymianek wg uznania)
  • 480 ml passaty pomidorowej
  • 240 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 45 g mozzarelli,startej na tarce
  • 30 g parmezanu,startego na tarce
  • 12 płatów lasagne
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na sos serowy:
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 ml mleka 2%
  • 28 g parmezanu startego na tarce
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i wlej około łyżki oleju. Włóż cebulę,selera i marchewkę i smaż około 5 minut.
  2. Dodaj czosnek, wymieszaj i włóż mięso. Smaż aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj pieczarki, passatę, bulion, cynamon,chilli, ocet balsamiczny i zioła. Gotuj całość około godziny, na małym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania zrób sos serowy. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z małą ilością mleka i wymieszaj z resztą mleka w małym rondelku.  Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę i włóż płaty lasagne. Gotuj kilka minut, uważając aby się nie posklejały, tylko do momentu aż staną się „giętkie”. Odcedź i przełóż na deskę do krojenia i przekrój je na pół by powstały 24 równe kwadraty.
  5. Wymieszaj mozzarellę z parmezanem w małej miseczce.
  6. Przygotuj  formę do muffinek z nieprzywieralną powłoką i wyłóż każdy otwór dwoma kwadratami z lasagne, tak by powstał kształt „gwiazdy”.
  7. Włóż do każdego otworu po równej ilości sosu mięsnego, na to wyłóż sos serowy i posyp mozzarellą z parmezanem.
  8. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż ser się roztopią.
Smacznego!

English version

Skinny Mini Lasagne Cups

(serves 4, 3 mini lasagna’s per person)

Ingredients:

  • 400 g of beef or beef and pork minced meat
  • oil for frying
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves
  • 1 carrot, finely chopped
  • 300 g mushrooms, finely chopped
  • 2  celery stalks, finely chopped
  • fresh herbs (rosemary, oregano and thyme)
  • 480 ml of passata
  • 240 ml of beef or chicken stock
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1 teaspoon ground chilli
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 45 g mozzarella, grated
  • 30 g Parmesan cheese, grated
  • 12 sheets lasagna
  • salt and pepper to taste

Ingredients for the cheese sauce:

  • 1 tablespoon of cornstarch
  • 250 ml of semi skimmed milk
  • 28 g Parmesan cheese, grated
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat a large pan over a medium heat with l tablespoon of oil. Add the onion, celery and carrots and fry for about 5 minutes.
  2. Add garlic, stir and add the meat, and cook till browned.
  3. Add the mushrooms, passata, stock, cinnamon, chilli, balsamic vinegar and herbs. Cook for approx 1 hour over a gentle heat.
  4. When the meat mixsture has almost finished , you can make the cheese sauce. Mix the cornstarch with a little of the milk and add to the rest of thr milk in a small saucepan over a low heat constantly stirring until it comes to a boil and thickens. Remove from heat and stir in the grated parmesan. Season with salt and pepper to taste.
  5. In the meantime bring a large saucepan water to a boil water and add the lasagne sheets, and cooked until softened. Drain and cut them in half, so you have 24 squares.
  6. Mix mozzarella with parmesan cheese in a small bowl.
  7. Using a muffin tray,place one half of top of another half of lasagna squares, so you have a kind of star shape, on each muffin space.
  8. Spoon in some of your  meat mixture , top with a little of the cheese sauce and your grated cheese. Repeat for the other 11 spaces.
  9. Place in the preheated to 180 ° C oven  and bake for about 15-20 minutes, until cheese is melted.

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge