Odchudzone mini lasagne

Odchudzone mini lasagne

Te mini lasagne są dużo lżejsze od jej klasycznego odpowiednika, którego już prezentowałam na moim blogu. Przedstawiam wersję z mięsnym sosem z dużą ilością pieczarek i ziół, bez beszamelu i bardzo wyważoną ilością mozzarelli i parmezanu. Poza tym, robi się je w formie do muffinek, dzięki czemu cała zapiekanka jest zwyczajnie szybsza i łatwiejsza do wykonania. Polecam!

Scroll down for English

Lekkie mini lasagne

(4 porcje, 3 mini lasagne na osobę)

Składniki:

  • 400 g wołowego lub wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 300 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
  • świeże zioła (rozmaryn, oregano i tymianek wg uznania)
  • 480 ml passaty pomidorowej
  • 240 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 45 g mozzarelli,startej na tarce
  • 30 g parmezanu,startego na tarce
  • 12 płatów lasagne
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na sos serowy:
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 ml mleka 2%
  • 28 g parmezanu startego na tarce
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i wlej około łyżki oleju. Włóż cebulę,selera i marchewkę i smaż około 5 minut.
  2. Dodaj czosnek, wymieszaj i włóż mięso. Smaż aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj pieczarki, passatę, bulion, cynamon,chilli, ocet balsamiczny i zioła. Gotuj całość około godziny, na małym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania zrób sos serowy. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z małą ilością mleka i wymieszaj z resztą mleka w małym rondelku.  Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę i włóż płaty lasagne. Gotuj kilka minut, uważając aby się nie posklejały, tylko do momentu aż staną się „giętkie”. Odcedź i przełóż na deskę do krojenia i przekrój je na pół by powstały 24 równe kwadraty.
  5. Wymieszaj mozzarellę z parmezanem w małej miseczce.
  6. Przygotuj  formę do muffinek z nieprzywieralną powłoką i wyłóż każdy otwór dwoma kwadratami z lasagne, tak by powstał kształt „gwiazdy”.
  7. Włóż do każdego otworu po równej ilości sosu mięsnego, na to wyłóż sos serowy i posyp mozzarellą z parmezanem.
  8. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż ser się roztopią.
Smacznego!

English version

Skinny Mini Lasagne Cups

(serves 4, 3 mini lasagna’s per person)

Ingredients:

  • 400 g of beef or beef and pork minced meat
  • oil for frying
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves
  • 1 carrot, finely chopped
  • 300 g mushrooms, finely chopped
  • 2  celery stalks, finely chopped
  • fresh herbs (rosemary, oregano and thyme)
  • 480 ml of passata
  • 240 ml of beef or chicken stock
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1 teaspoon ground chilli
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 45 g mozzarella, grated
  • 30 g Parmesan cheese, grated
  • 12 sheets lasagna
  • salt and pepper to taste

Ingredients for the cheese sauce:

  • 1 tablespoon of cornstarch
  • 250 ml of semi skimmed milk
  • 28 g Parmesan cheese, grated
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat a large pan over a medium heat with l tablespoon of oil. Add the onion, celery and carrots and fry for about 5 minutes.
  2. Add garlic, stir and add the meat, and cook till browned.
  3. Add the mushrooms, passata, stock, cinnamon, chilli, balsamic vinegar and herbs. Cook for approx 1 hour over a gentle heat.
  4. When the meat mixsture has almost finished , you can make the cheese sauce. Mix the cornstarch with a little of the milk and add to the rest of thr milk in a small saucepan over a low heat constantly stirring until it comes to a boil and thickens. Remove from heat and stir in the grated parmesan. Season with salt and pepper to taste.
  5. In the meantime bring a large saucepan water to a boil water and add the lasagne sheets, and cooked until softened. Drain and cut them in half, so you have 24 squares.
  6. Mix mozzarella with parmesan cheese in a small bowl.
  7. Using a muffin tray,place one half of top of another half of lasagna squares, so you have a kind of star shape, on each muffin space.
  8. Spoon in some of your  meat mixture , top with a little of the cheese sauce and your grated cheese. Repeat for the other 11 spaces.
  9. Place in the preheated to 180 ° C oven  and bake for about 15-20 minutes, until cheese is melted.

Enjoy!

7 Comments

oliwja

about 10 miesięcy ago

Świetny pomysł takie lasagne na jeden kęs :)

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

muffinkowe niebo

about 10 miesięcy ago

Orety! jakie przepisy, na pewno będę tu stałym bywalcem!

Odpowiedz

muffinkowe niebo

about 10 miesięcy ago

O rety! jakie przepisy, na pewno będę tu stałym bywalcem!

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

zapraszam:)

Odpowiedz

ania

about 10 miesięcy ago

Świetny pomysł!!:)muszę wypróbować wlaśnie i w tej wersji :) Dam znać jak wyszły :)

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

Koniecznie!

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers