Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Clafoutis to nic innego jak owoce zapiekane w cieście,u mnie dzisiaj z truskawkami w lekkiej wersji z ricottą dla dbających o wagę. Można użyć tutaj słodzika,jednak należy pamiętać,że nie każdy nadaje się do pieczenia. Świetny pomysł na deser.Polecam!

Clafoutis z truskawkami i ricottą

(8 porcji)

Składniki:

  • 400 g truskawek,umytych,bez szypułek
  • 2-3 łyżki ulubionego likieru (u mnie cytrynowy)
  • 250 m mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (lub odpowiednią ilość słodzika do smaku)
  • 250 g sera ricotta
  • 70 g mąki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj w miseczce z likierem.
  3. Wlej mleko do rondelka,wsyp cukier waniliowy (lub wlej ekstrakt) i podgrzej (nie doprowadź do wrzenia)
  4. W misce miksera ubij na pianę jajka z cukrem (lub słodzikiem),następnie wmieszaj sól. Cały czas ubijając na niskich obrotach wlej powoli mleko,dodaj ricottę i na koniec wmieszaj mąkę.
  5. Powstałą masę wylej do formy na tartę (nie do tej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 25 cm i wyłóż na jej powierzchni truskawki.
  6. Włóż do piekarnika na ok 40 minut. Ja poznaję,że clafoutis jest upieczone,gdy środek nie jest już zapadnięty.
  7. Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge