Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera

Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera

Jest to propozycja z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”, gdzie zebrane są najlepsze przepisy tego autora. Tym razem proponuję lekki makaron z piersią z kurczaka i młodą fasolką szparagową, idealne danie na upalne dni. Polecam!

Scroll down for English

 Makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • sól i pieprz
  • 250 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g młodej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami,przekrojonej wzdłuż na pół
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • starty parmezan do posypania
  • liście bazylii do podania

Przygotowanie:

  1. Włóż kurczaka, oliwę z oliwek i czosnek w misce, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  3. W międzyczasie, umieść dużą patelnię, na dużym ogniu i wlej oliwę.
  4. Włóż kurczaka wraz z marynatą i smaż mieszając przez 30 sekund. Dodaj fasolkę i zmniejsz ogień do średniego. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zwiększ ogień i wlej bulion. Gotuj przez 30 sekund, następnie włóż ugotowany makaron i wymieszaj.
  6. Rozłóż makaron na talerze,  posyp obficie parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!

English version

Tagliatelle with chicken and green beans

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts, cut into thin slices
  • 2 1/2 tablespoons olive oil
  • 3 cloves garlic, thinly sliced
  • salt and pepper
  • 250 g of pasta (tagliatelle)
  • 2 1/2 tablespoons olive oil
  • 200 g young green beans, topped and sliced from end to end,on the diagonal
  • 1/2 cup chicken stock
  • grated parmesan cheese
  • basil leaves to serve

Preparation:

  1. Place the chicken, olive oil and garlic in a bowl, season with salt and pepper, and stir to combine.
  2. Cook the pasta according to the package directions and strain.
  3. Meanwhile, place a large frying pan over high heat and add in the oil.
  4. Add the chicken with the marinade and sear  quickly for 30 seconds. Add the beans and reduce the heat to medium. Cook for another 2 minutes, stirring occasionally.
  5. Increase the heat and add the stock. Simmer for 30 seconds, then add the cooked pasta and toss to combine.
  6. Divide the pasta evenly between four bowls and top with the freshly grated parmesan cheese and basil.

Enjoy!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers