Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

Nastał w końcu sezon na młode warzywa, a młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z młodej kapusty, ze świeżym pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami śmietanki. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 młoda kapusta, poszatkowana
  • 1/2 pora, pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 łyżek śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj cebulę, pora i marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej bulion i całość zagotuj.
  2. Włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość koperkiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

kapuśniak

English version

Young cabbage soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 4 cups chicken stock
  • 1 young cabbage, shredded
  • 1/2 leek, sliced
  • 1 onion, sliced
  • 1 carrot, sliced
  • 4 slices of bacon, diced
  • 2 bay leaves
  • 3 all spice berries
  • 1 tablespoon fresh dill, chopped
  • 1 tomato, diced
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 8 tablespoons single cream
  • salt and pepper to taste

Preparation

  1. Heat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.
  2. Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

 

4 Comments

bubu

about 3 miesiące ago

Świetny przepis na młodą kapustę, w roli głównej :) ten przepis aż wzmógł mój apetyt :)

Odpowiedz

mkr

about 2 miesiące ago

Pycha, w sezonie szparagowym zapraszam na zielone szparagi na cieście francuskim http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/zielone-szparagi-na-ciescie-francuskim.htmlpozdrawiam :) mkr ostatnio opublikował...Zielone szparagi na cieście francuskimMy Profile

Odpowiedz

Czarna

about 3 tygodnie ago

Wlasnie zjadłam ta zupke. Przepyszna!

Odpowiedz

Dzi

about 3 tygodnie ago

Cieszę się , że smakowała :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers