Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

Nastał w końcu sezon na młode warzywa, a młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z młodej kapusty, ze świeżym pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami śmietanki. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 młoda kapusta, poszatkowana
  • 1/2 pora, pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 łyżek śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj cebulę, pora i marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej bulion i całość zagotuj.
  2. Włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość koperkiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

kapuśniak

English version

Young cabbage soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 4 cups chicken stock
  • 1 young cabbage, shredded
  • 1/2 leek, sliced
  • 1 onion, sliced
  • 1 carrot, sliced
  • 4 slices of bacon, diced
  • 2 bay leaves
  • 3 all spice berries
  • 1 tablespoon fresh dill, chopped
  • 1 tomato, diced
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 8 tablespoons single cream
  • salt and pepper to taste

Preparation

  1. Heat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.
  2. Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge