Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

Dziś proponuję niezwykle łatwy, szybki i zaskakująco smaczny dodatek do dania głównego: sałatkę z fasolki szparagowej i rzodkiewki  z lekkim dressingiem musztardowym. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”.

Scroll down for English

Sałatka z fasolki i rzodkiewki

 (4 porcje)

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
  • 12 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki
  • 60 g oleju z pestek winogron
  • 20 g octu z białego wina
  • 20 g musztarda pełnoziarnistej (np. francuskiej)
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Włóż  fasolę i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, dodając po 1 minucie rzodkiewki. Warzywa mają nie być już surowe, a jednak wciąż chrupiące.
  2. Wyjmij warzywa z wrzątku i umieść je w misce z zimną woda. Gdy są już schłodzone, odcedź je i przełóż do miski.
  3. W małej miseczce wymieszaj trzepaczka olej, ocet i musztardy, następnie polej powstałym dressingiem warzywa w misce. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Smacznego!

English version

Green bean and radish salad

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g green beans, topped and tailed
  • 12 radishes, trimmed and quartered
  • 60 g grapeseed oil
  • 20 g white wine vinegar
  • 20 g wholegrain mustard
  • 1 tsp english mustard
  • salt and black pepper

Preparation:

  1. Bring a pan of salted water to the boil over a high heat. Add the beans and cook for 2 minutes, covered with a lid, adding the radishes after 1 minute.
  2. Remove them form the boiling water and plunge them immediately into a bowl of iced water to refresh them. When cold, strain the beans and the radishes and place them in a bowl.
  3. Whisk together the oil, vinegar, and mustard and pour the dressing over the beans and radishes. Mix gently and seaseon with salt and pepper.

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>