Dziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam!
Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku
Scroll down for recipe in English
Leczo z cukinii z mięsem mielonym
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- 1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę
- 1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
- 250 ml passaty pomidorowej
- świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę wraz z dodatkową łyżką oliwy, po czym smaż do zeszklenia, mieszając czasu do czasu.
- Dodaj paprykę, cukinie, papryczkę chili, po czym dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Można dodać na koniec szczyptę cukru, moim zdaniem znacznie podbija on smak:)
- Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i bazylią i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Courgette stew with ground meat
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g ground meat (chicken, beef, pork etc.)
- 2 tablespoons extra virgin olive oil or other vegetable oil
- 1 onion, diced
- 3 peppers, without seeds, diced
- 1 kg zucchini, diced
- 1 chili pepper, seeded and cut into thin slices
- 1 teaspoon paprika
- 1/2 kg tomatoes, peeled and diced
- 250 ml tomato passata
- fresh tarragon (optional), fresh basil
- salt and pepper
Preparation:
- In a deep skillet, heat oil over medium heat add the meat, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add the onion along with additional tablespoon of oil and cook until translucent, stirring from time to time.
- Add the peppers, courgettes and chilli, season with salt and pepper and cook, stirring from time to time, for about 10 minutes. Season with paprika, add the chopped tomatoes and cook for 5 minutes, stirring occasionally.
- Add the tomato passata and cook for another 5 minutes. Mix with chopped tarragon and basil and serve.
Enjoy!
Reishi says
Nieźle wygląda 🙂
Lubię jeść leczo 🙂
Dzi says
Dobre leczo nie jest złe:P
Magda says
Leczo już dawno to jadłam, ale mam nadzieję, że niedługo nadrobię zaległości. Szczególnie właśnie uwielbiam leczo z cukinią. Jakoś ta potrawa wypadła u mnie z menu, ale z pewnością trzeba będzie do tego wrócić i przypomnieć sobie te wszystkie zimowe popołuidnia z dodatkiem tej potrawy.
Dzi says
🙂
lekcjewkuchni.blogspot.com says
Uwielbiam takie dania, sama bardzo często robię, ale leczo z mielonym jeszcze nie robiłam, fajny pomysł:)
Dzi says
Jest pyszne, polecam:)
Michał says
Trzeba tylko pamiętać aby takiego leczo za często nie przygrzewać, bo cukinia lubi się rozpadać. Oczywiście mnie to nie przeszkadza, ale są ci… no… esteci, którzy czasem kręcą nosem 🙂
Dzi says
Też lubię jak coś jeszcze chrupie, ale ogólnie nie wybrzydzam:)
Jakub says
Jak ja uwielbiam leczo, aż mnie teraz naszła ochota na zrobienie sobie ale już trochę późno. Mój wujek zawsze robił bardzo dobre leczo, oczywiście mocno przyprawione żeby paliło odpowiednio 🙂 to z cukinii też wygląda całkiem smakowicie, choć nie przepadam to spróbuje w najbliższym czasie bo trzeba eksperymentować w kuchni.
Dzi says
Jasne, że trzeba! 🙂
naleśniki przepis says
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
Remonty says
Takiego leczo jeszcze nie jadłem jednak twój post narobił mi takiego smaka, że muszę w weekend sobie je przyrządzić 🙂
Dzi says
Polecam, szybkie i smaczne;)