Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Dziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam!

Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku

Scroll down for recipe in English

leczo

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę
  • 1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Dodaj  cebulę wraz z dodatkową łyżką oliwy, po czym smaż do zeszklenia, mieszając czasu do czasu.
  2. Dodaj paprykę, cukinie, papryczkę chili, po czym dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Można dodać na koniec szczyptę cukru, moim zdaniem znacznie podbija on smak:)
  3. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i bazylią i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

leczo

English version

Courgette stew with ground meat

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g ground meat (chicken, beef, pork etc.)
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil or other vegetable oil
  • 1 onion, diced
  • 3 peppers, without seeds, diced
  • 1 kg zucchini, diced
  • 1 chili pepper, seeded and cut into thin slices
  • 1 teaspoon paprika
  • 1/2 kg tomatoes, peeled and diced
  • 250 ml tomato passata
  • fresh tarragon (optional), fresh basil
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a deep skillet, heat oil over medium heat add the meat, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add the onion along with additional tablespoon of oil and cook until translucent, stirring from time to time.
  2. Add the peppers, courgettes and chilli, season with salt and pepper and cook, stirring from time to time, for about 10 minutes. Season with paprika, add the chopped tomatoes and cook for 5 minutes, stirring occasionally.
  3. Add the tomato passata and cook for another 5 minutes. Mix with chopped tarragon and basil and serve.

Enjoy!

leczo

Comments

  1. says

    Trzeba tylko pamiętać aby takiego leczo za często nie przygrzewać, bo cukinia lubi się rozpadać. Oczywiście mnie to nie przeszkadza, ale są ci… no… esteci, którzy czasem kręcą nosem :)

  2. says

    Jak ja uwielbiam leczo, aż mnie teraz naszła ochota na zrobienie sobie ale już trochę późno. Mój wujek zawsze robił bardzo dobre leczo, oczywiście mocno przyprawione żeby paliło odpowiednio :) to z cukinii też wygląda całkiem smakowicie, choć nie przepadam to spróbuje w najbliższym czasie bo trzeba eksperymentować w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>