Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce

Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

sos

Łatwy sos Marinara

(14-16 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach
  • 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii  (lub 1 łyżka suszonej)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru lub więcej do smaku
  • sól i pieprz
  • szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy
  • 1-2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut.
  2. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Po tym czasie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodaj płatki chilli i oregano wraz z masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj bazylię.
  4. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb.

Smacznego!

sos

English version

Easy Marinara sauce

(14-16 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons olive or canola oil
  • 1 medium onion, diced
  • 2 medium carrots, shredded
  • 5-6 cloves garlic, minced
  • 4×400 g cans crushed or whole tomatoes
  • 3 tablespoons fresh basil, minced (or you can use 1 tablespoon dried)
  • 1 tsp dried oregano
  • 1 teaspoon sugar or to taste
  • salt and pepper, to taste
  • pinch red pepper flakes
  • 1-2 tablespoons butter

Preparation:

  1. Heat oil over medium heat and saute onions until translucent. Add carrots and garlic and cook until vegetables are soft, about 10 minutes.
  2. Add tomatoes and their juices (break up with a spoon if using whole tomatoes). Cover and simmer for 20-30 minutes.
  3. Season to taste with sea salt, pepper and sugar and add a pinch of red pepper flakes for a little heat, add a tablespoon or two of butter. Use an immersion blender to puree the sauce and stir in the basil right before serving.
  4. If you are planning to freeze the sauce, allow it to cool and then transfer to freezer bag and freeze until ready to use.

Enjoy!

sos

Comments

  1. Krzysztof says

    Bardzo fajnie, że prowadzisz swojego bloga w dwóch językach, od zawsze cenie sobie takich ludzi jak Ty. Widać, że myślisz przyszłościowo i to mi się podoba, nie jest to kolejny, zwykły blog, który upadnie po miesiącu. Co do samego przepisu, co tu dużo pisać – rewelacja. Koniec z keczupem na zapiekankach ! :)

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>