Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam

Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor  przedstawiam recenzję wagi kuchennej  oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać :) Polecam!

piernik1

Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo jak w przypadku innych potraw, gdzie garść składnika w tą czy w tamtą nie ma specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna.

waga

Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym (śliczna!) Oprócz tego, że bardzo przyjemna dla oka jest też lekka i zrobiona ze szkła hartowanego co ułatwia utrzymanie jej w czystości. Posiada wiele innych przydatnych funkcji jak zmiana jednostki z gramów na mililitry, obciążenie do 5 kg i tarowanie. Jednak najważniejszą jej funkcją jest dokładność pomiaru, która wynosi 1 g i to, że sama wyłącza się po 60 sekundach bezczynności (często zapominam, a szkoda baterii).

Waga ta jest niedroga i dostępna w 9 kolorach, dla każdego coś dobrego. Jest świetnym pomysłem na prezent! Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%.

Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w polewie czekoladowej, na który przepis dostałam od koleżanki z pracy (dzięki Kinga! :)). Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny!

piernik

Scroll down for recipe in English

Łatwy piernik z powidłami

(1 keksówka 20cm x 11 cm)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło do nasmarowania formy
  • ½ szklanki powideł śliwkowych do przełożenia

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości kakao)
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem przygotowaną formę do pieczenia.
  2. W misce miksera umieść jajko z cukrem i ubij do białości.
  3. Następnie cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy, przekrój go wzdłuż na pół, rozsmaruj równomiernie powidła i ponownie złóż obie połówki ciasta.
  5. W celu przygotowania polewy, rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej lub rozpuść w mikrofalówce i dokładnie wymieszaj, następnie polej nią równomiernie piernik.

Smacznego!

piernik3

English version

Easy gingerbread with plum jam

(1 baking pan 20 cm x 11 cm)

Ingredients:

  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 cup sugar
  • 1 egg
  • 125 g of margarine (dissolved and cooled)
  • 250 g plum jam
  • 1 cup milk
  • 2 teaspoons cocoa
  • 2 teaspoons gingerbread spice mix
  • 1 teaspoon baking soda
  • butter for greasing
  • ½ cup of plum jam

Ingredients for chocolate glaze:

  • 100 g dark chocolate (min. 60% cocoa)
  • 50 g of butter

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 °C. Grease prepared baking pan.
  2. In a bowl of standing mixer, place the egg with the sugar and whisk until light and fluffy.
  3. While mixing add margarine, milk, jam, cocoa, baking soda, gingerbread spice mix and gradually flour. Mix until smooth.
  4. Pour the batter into prepared baking pan and place in the oven. Bake for 50-60 minutes or until dry toothpick. Remove from oven and allow to cool, then remove from the mold, the cross it lengthwise in half. Spread evenly the ½ cup of plum jam and place other half on the top.
  5. To prepare the topping, dissolve the chocolate with the butter in a water bath or dissolve in the microwave, stir well, then spread on the cake.

Enjoy!

piernik4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>