Łatwy chlebek naan / Easy naan


Nie jest tajemnicą, że ja i moja połówka jesteśmy ogromnymi fanami kuchni indyjskiej. Na blogu jest już 8 przepisów na przeróżne curry i wszystkie są przepyszne! Do tej pory podawałam je zawsze z ryżem, jednak postanowiłam spróbować czegoś innego i takim sposobem natchnęło mnie na wypróbowanie łatwego przepisu na chlebek naan. Sprawdził się doskonale, a na tym co zostało upiekłam następnego dnia na śniadanie „podpłomyki” z wędlinką i dużą ilością sera. Polecam!

Scroll down for recipe in English

naan

 

Łatwy chlebek naan

(30 małych lub 15 średnich chlebków)

Składniki:

  • 2 1/ 4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 1/2 – 4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. W misce miksera wymieszaj drożdże, wodę, szczyptę cukru i odstaw na około 10 minut, do pojawienia się bąbelków. Wmieszaj resztę cukru, mleko , jajko i sól.  Następnie cały czas miksując wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i pozagniataj ręcznie przez 6-8 minut, aż stanie się gładkie i jednolite.
  2. Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj ręcznikiem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu podwojenia swojej objętości, co może potrwać około 1 godziny.
  3. Wyjmij ciasto z miski i uderz w nie kilka razy pięścią, aby pozbyć się nadmiarowych bąbelków powietrza. Odrywając po kawałku ciasta, utwórz 30 kulek wielkości piłeczki do golfa.  Przykryj je ręcznikiem i odstaw na 30 minut, do podwojenia ich objętości.
  4. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Rozwałkuj jedną z kulek na kształt koła, natłuść najlepiej pędzelkiem powierzchnię patelni grillowej i połóż placek. Smaż przez 2 do 3 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie natłuść masłem, najlepiej przy pomocy pędzelka widoczną część placka, odwróć go i smaż kolejne 2-3 minuty, do zarumienienia. Wyjmij gotowy placek z patelni i powtórz czynność z resztą kulek.

Smacznego!

naan

English version

Easy naan

(30 smaller or 15 medium sized pieces)

Ingredients:

  • 2 1/4 tsp active dry yeast
  • 1 cup warm water
  • 1/4 cup white sugar
  • 3 tablespoons milk
  • 1 egg, beaten
  • 2 teaspoons salt
  • 3 1/2 – 4 cups flour
  • 1/4 cup butter, melted

Preparation:

  1. In a bowl of a stand mixer, combine the yeast, water, and a pinch of the sugar. Let sit until the yeast blooms, about 10 minutes. Stir in the rest of the sugar, milk, egg and salt. Add in the flour, 1/2 cup at a time, until the dough pulls away from the sides of the bowl. Knead for 6-8 minutes, or until smooth.
  2. Place the dough in an oiled bowl, cover with a towel, and allow to rise in a warm place until doubled, about 1 hour.
  3. Punch down the dough. Pinch off pieces about the size of a golf ball and roll into 30 balls. Place on a baking sheet and cover with a towel. Allow to rise until doubled in size, about 30 minutes.
  4. Preheat grill pan to medium-high heat. Roll one ball into a thin circle. Lightly oil the grill and place the dough on the grill. Cook for 2 to 3 minutes, or until lightly browned. Brush the uncooked side with butter, then flip over and cook the second side. Remove from the grill and continue with the remaining dough.

Enjoy!

Comments

    • Dzi says

      Też widziałam taką wersję. Tutaj mamy przepis na wersję uproszczoną. Na pewno kiedyś upichcę też wersję tradycyjną:)

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>