Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Burgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś bardzo łatwy przepis na soczyste burgery wołowe z serem, podrumienionymi pieczarkami z cebulką, które przypadną do gustu każdemu. Bułki można kupić już gotowe, więc przygotowanie ich trwa dosłownie kilkanaście minut. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 4 plastry ulubionego sera
  • 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej
  • sałata do podania
  • majonez, opcjonalnie
  • keczup, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj pieczarki, cebulę, 1 łyżeczkę soli i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje z grzybów woda, przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj czosnek i smaż mieszając do zarumienienia się grzybów. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw.
  2. W średniej misce wymieszaj wołowinę, jajko, sos Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem.
  3. Smaż burgery na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej przez około 6-8 minut, obracając raz w międzyczasie, aż będą usmażone zgodnie z upodobaniami. Następnie ułóż na każdym ser, przykryj pokrywką i smaż przez kolejną minutę aż ser się roztopi.
  4. Na spodach podpieczonych bułeczek rozsmaruj trochę majonezu, ułóż na nich sałatę i kotlety, a na nie grzyby. Polej ketchupem jeśli lubisz, przykryj wierzchami bułek i podawaj.

Smacznego!

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

English version

Easy beef, mushroom and cheese burger

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp butter
  • 120 g button mushrooms, sliced
  • 1/2 medium onion, sliced thin
  • 2 garlic cloves, minced
  • 450 g ground beef
  • 1 egg
  • 2 tsp Worcestershire sauce
  • 2 tsp salt
  • 1 tsp ground black pepper
  • 4 slices of cheese
  • 4 hamburger buns, toasted on grill pan
  • salad leaves
  • mayonnaise, optional
  • ketchup, optional

Preparation:

  1. In a large pan, melt butter over medium-high heat. Add mushrooms, onions, 1 tsp salt, and cook, stirring occasionally, until the mushrooms are tender, about 3 minutes. Reduce heat to low, add garlic and continue to stir occasionally until mushrooms and onions are golden brown. Place in small bowl, cover with foil and set aside.
  2. Combine ground beef, egg, Worcestershire sauce, 1/2 tsp salt, and 1/2 tsp pepper in a large bowl and gently mix to combine. Shape beef into 4 patties and season the with remaining salt and pepper.
  3. Grill burgers on grill pan over medium-high heat for about 6-8 minutes, turning once until cooked through. Place cheese on top of burgers, close lid, and cook for 1 minute longer to let the cheese melt.
  4. Spread some mayo on toasted buns, place salad, burgers on and divide the mushroom-onion mixture evenly over the burgers. Top ketchup, if desired and serve.

Enjoy!

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>