Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Dziś proponuję coś słodkiego:) Pyszne i łatwe ciasto z truskawkami i dużą ilością czekolady. Można użyć tutaj dowolnych owoców, jak i każdej innej lubionej czekolady,ja miałam akurat mleczną i gorzką,więc wsypałam ten mix. Polecam!

Scroll down for English version 

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

(1 keksówka)

Składniki:

  • 110 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 1 1/2 szklanki świeżych truskawek (pokrojonych w ćwiartki)
  • 1 szklanka ulubionej posiekanej czekolady (u mnie mix gorzkiej i mleczne)
  • cukier puder do posypania
  • trochę mąki do posypania truskawek

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj mleko w proszku ze śmietaną lub jogurtem i odstaw.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sodę i sól.
  3. W misce miksera umieść masło i ubij je do białości, następnie dodaj cukier i kontynuuj ubijanie,aż masa nabierze puszystości.Dodawaj teraz po jednym jajku,czekając po każdym,aż się dobrze wmiesza i wsyp lub wlej wanilię.
  4. Cały czas miksując wsypuj mąkę na zmianę z jogurtem z mlekiem,tak aby zakończyć wsypaniem końcówki mąki.
  5. Umieść truskawki i czekoladę w durszlaku i posyp całość mąką. Strzep jej nadmiar i wmieszaj owoce delikatnie do ciasta.
  6. Wlej masę do natłuszczonej keksówki i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz ciasto 60-65 min,aż będzie zarumienione a wbita wykałaczka będzie sucha.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie około 10 min,następnie wyjmij je i przełóż na kratkę do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!

 

[col2 formatter=’1′]

English version

Chocolate and strawberry loaf (9×5 -inch loaf pan)

Ingredients:

  • 110 g unsalted butter, room temperature
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 3 large eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 cup sour cream or plain Greek yogurt
  • 3/4 cup malted milk powder
  • 1 1/2 cups fresh strawberries (cut in quarters)
  • 1 cup of your favourite chocolate, chopped
  • icing sugar for dusting
  • some flour for coating the chocolate and strawberries

[/col2]

[col2_last formatter=’1′]

 

 

Preparation:

  1. In a bowl, mix milk powder with sour cream or yogurt and set aside.
  2. In another bowl, mix the flour, baking powder, baking soda and salt.
  3. In mixer bowl, beat the butter until softened, then add the sugar and continue to beat until light and fluffy.Add egg, one at a time, beating until combined before adding the next egg.Beat in vanilla extract or vanilla sugar.
  4. Add the flour alternately with yogurt and milk, ending with the flour.
  5. Place the strawberries and chocolate in a colander and coat them with flour. Shake off the excess and stir coated strawberries and chocolate gently into the dough.
  6. Pour the batter into a lightly greased baking pan and bake at 180 ° C for 60-65 minutes, until browned and a skewer inserted in the center comes out clean.
  7. Let it cool on wire rack for 10 minutes, then remove it from pan let cool on rack fully before slicing. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

[/col2_last]

Comments

  1. coline says

    Prezentuje się pysznie :) Szkoda, że nie wolno mi jeść ciast na maśle (ze względu na cholesterol wolno mi tylko te na oleju i to najlepiej na rzepakowym)…

  2. Emila says

    A ja mam dwa pytania: pierwsze odnośnie tego niesolonego masła – czyli może być takie zwykłe? z warlubia np? a drugie to odnośnie mleka w proszku. dlaczego w proszku? nie może być zwykłe mleko?

    Jest to mój pierwszy komentarz, a bloga obserwuję już kilka miesięcy więc może napiszę, że po pierwsze bardzo ciekawe przepisy, piękne zdjęcia, już nie wspomnę o szacie graficznej dzięki której zawsze miło czyta się bloga. Oby tak dalej, a na pewno będę dalej chętnie zaglądać! :)

    • Dzi says

      Dziękuję za komplementy:) Co do masła to oczywiście niesolone masło to takie najzwyklejsze,jednak na rynku są też wyraźnie opisane masła solone i dlatego zwróciłam na to uwagę. Masła solone są dobre do smażenia :) Mleko musi być w proszku,gdyż mieszamy je z jogurtem i dzięki temu ciasto końcowe ma odpowiednią konsystencję. Gdybyśmy użyli zwykłego mleka,całość wyszłaby za rzadka.Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>