Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake

Nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast, więc jak już zabieram się do jakiegoś to muszę mieć pewność, że będzie łatwo i przyjemnie :) Przedstawiam więc bardzo łatwy przepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami i śliwkami, cynamonem i orzechową kruszonką. Dodałam brzoskwinie i śliwki, gdyż akurat miałam je w zanadrzu, myślę że każdy inny ulubiony owoc też na pewno sprawdzi się w tym przepisie. Ciasto to nie jest zbyt słodkie, więc jeśli lubisz intensywne słodkości, zwyczajnie zwiększ ilość cukru. Polecam!

Scroll down for recipe in English

ciastoŁatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

(tortownica o średnicy 26 cm)

Składniki:

  • 6 brzoskwiń, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki lub kostkę
  • 5-6 śliwek, bez pestek i pokrojone na ćwiartki
  • 1/2 szklanki mąki

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze ciasta)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 2/3 szklanki mąki

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki masła, w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 26 cm.
  2. Pokrojone brzoskwinie i śliwki umieść w misce, zasyp mąką i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
  3. W celu zrobienia ciasta, w misce miksera umieść jajka i cukier i ubijaj do otrzymania gęstej i jasnej masy. Wmieszaj ekstrakt z wanilii i  cynamon, następnie powoli mieszając dodawaj mąkę, aż do otrzymania jednolitego ciasta.
  4. W celu zrobienia kruszonki w miseczce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Dodaj masło i mieszaj do otrzymania charakterystycznych grudek.
  5. Do przygotowanej tortownicy równomiernie wyłóż owoce, a na nie ciasto. Pomóż sobie łyżką lub szpatułką, by ciasto też dostało się między owoce, po czym posyp całość kruszonką.
  6. Piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło, więc jeśli środek zrówna się wysokością z brzegami, to ciasto jest już gotowe. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy, odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

ciasto

English version

Easy peach and plum coffee cake

(26 cm tart tin)

Ingredients:

  • 6 peaches, peeled and chopped
  • 5-6 plums, stoned and chopped
  • 1/2 cup flour

Ingredients for the batter:

  • 2 eggs
  • 1/2 cup sugar
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla
  • 2/3 cups of flour

Ingredients for the topping:

  • 1 tablespoon flour
  • 1 tablespoon packed brown sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • a pinch of nutmeg
  • 2 tablespoons chopped walnuts
  • 2 teaspoons butter, at room temperature

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease  26 cm baking pan.
  2. Place the peaches and plums in a bowl and toss the peaches and plums in flour to absorb some of the juices, set aside.
  3. To make the batter, using an electric mixer, beat together the egg and sugar until they’re thick and foamy. Mix in the vanilla and cinnamon and slowly mix in the flour to form a thick, creamy batter.
  4. To make the topping mix together flour, brown sugar, cinnamon and chopped walnuts. Add the butter and mix the mixture until it’s crumbly and there aren’t any large chunks of butter.
  5. Pour the flour-coated peaches into the pan and distribute he fruit evenly. Pour the batter over the peaches and use a spatula to spread it evenly over the cake, pressing it into the spaces between the peaches. Sprinkle the topping over the cake, right to edges.
  6. Bake for 50 minutes, or to dry toothpick. The cake puffs up as it bakes, so when the middle has risen the cake is done. Let it cool on a wire rack before removing the cake from the pan.

Enjoy!

ciasto

Comments

  1. says

    Wygląda przepysznie i chyba nie jest takie trudne do wykonania. Może nawet mi się uda z moimi zerowymi umiejętnościami. Dam znać jak poszło i czy nie spaliłem domu :D

  2. Olga says

    Ciasto właśnie się piecze :-) Faktycznie mało roboty, nie za dużo cukru, zero proszku do pieczenia i sporo owoców – zapowiada się smacznie, ale zobaczymy jak potraktuje je mój kapryśny piekarnik ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>