Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Uwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację :) Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam!

Scroll down for recipe in English

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki
  • 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 150 g posiekanej kapusty
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • listki kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut.
  3. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie.
  4. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy.
  5. Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą.

Smacznego!

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

English version

Easy curry and vegetable soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 1 onion, diced
  • 1 teaspoon of fresh ginger, grated
  • 1 clove garlic, minced
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 2 tablespoons red curry paste
  • 750 ml vegetable or chicken stock
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • 150 grams of cauliflower cut into small florets
  • 1 red chilli, finely chopped
  • 150 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 1/2 medium zucchini, diced
  • 150 g of chopped cabbage
  • 100 g of yoghurt
  • 100 g of cream
  • salt and pepper to taste
  • coriander leaves to serve

Preparation:

  1. In the medium saucepan heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent.
  2. Add ginger and garlic, cook for a minute and add the cumin, curry paste, stock and carrots, and cook for 10 minutes.
  3. Next add the cauliflower, chilli, green beans, zucchini and cook for 8-10 minutes. Add the cabbage and heat for a few minutes, until softened.
  4. In the meantime, mix the cream with yogurt and add  mix into the soup.
  5. Remove from heat and season to taste if necessary and serve garnished with fresh coriander soup.

Enjoy!

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Comments

    • Dzi says

      Akurat miałam takie warzywa w lodówce:P Można zamienić na inne ulubione lub z części zrezygnować. Tak czy inaczej, zupka jest pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>