Sytuację polityczną mamy taką a nie inną, trzeba więc jeść jabłka 🙂 A gdy już mamy dosyć zajadania ich w wersji surowej, przerabiajmy je jak możemy, co na pewno docenimy zimą. Zostałam obdarowana masą pięknych i ekologicznych jabłek przez moją mamę, zaczęłam szukać więc łatwego przepisu na moją ulubioną konfiturę. Przyznam się uczciwie, że nigdy wcześniej nie robiłam żadnych przetworów, dlatego postanowiłam sięgnąć do kolekcji przepisów ze sprawdzonego bloga ChilliBite. Wyszły wyśmienite. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Łatwa konfitura z jabłek
(5 słoików po 300 g)
Składniki:
- 2,5 kg jabłek, o zwartym i nierozpadającym się w gotowaniu miąższu
- 1 kilogram cukru
- sok z 1 cytryny
- 2-3 laski cynamonu
- 10 goździków
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Przełóż je przygotowane jabłka do większego garnka garnka, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin.
- Odcedź jabłka na durszlaku i dobrze odciśnij. Zagotuj powstały syrop i dodaj do niego sok z cytryny, laski cynamonu i goździki.
- Na małym ogniu zredukuj syrop mniej więcej o 1/3 (nabierze bursztynowego koloru). Dodaj odciśnięte wcześniej jabłka i zagotuj, po czym ponownie odciśnij jabłka na durszlaku.
- Syrop zagotuj i gdy lekko zgęstnieje, dodaj jabłka i ponownie zagotuj.
- Usuń laski cynamonu i goździki, po czym przełóż gorącą konfiturę do słoików, zakręć, ułóż je do góry dnem i zostaw tak do ostygnięcia. Gotowe!
Smacznego!
English version
Easy apple jam
(5 x 300 g jars)
Ingredients:
- 2.5 kg of apples, with a firm flesh
- 1 kg of sugar
- juice of 1 lemon
- 2-3 sticks of cinnamon
- 10 cloves
Preparation:
- Peel and core the apples, then cut into eighths.
- Put the sliced apples into a preserving pan, stir in sugar and leave for a minimum 12 hours.
- Drain the apples in colander and bring the syrup to the boil. Add lemon juice, cinnamon sticks and cloves.
- Boil, uncovered, until the amount of liquid in the pan has reduced by one third. Add apples and again, bring to the boil. Next again drain the apples in colander.
- Boil the syrup until slightly thickened, add the apples and bring to the boil.
- Remove the cinnamon sticks and cloves and seal the apple jam in hot sterilized jars. Place the jars upside down and leave it until cool.
Enjoy!
Robert says
Wielkie dzięki, fajna opcja zabrać sobie taki słoiczek do pracy 😉 Wiem, że będę dzisiaj robił konfitury cały wieczór i to nie tylko z jabłek. Wielkie dzięki. Mam jeszcze pytanie skąd można wziąć takie słoiczki?
Dzi says
Sa to sloiczki Weck, można je kupić już w wielu sklepach internetowych;-)
Alina says
Ja takie słoiki kupiłam w E.L`clerku. ^ słoiczków z kolorowymi zakrętkami za 7,20 zł.
maly3city says
Trochę zabawy z tymi jabłkami, ale efekt końcowy pewnie warty tego wszystkiego 🙂
Adrian says
Uwielbiam wszelkie konfitury z jabłek. A że na takie mamy klimat polityczny, to z pewnością spróbuję. Moja mama zawsze robiła przetwory z jabłek, jestem zupełnie odzwyczajony, aby je kupować.
Dzi says
Wspierajmy naszych sadowników:)
balkanyrudej says
Skorzystałam z Twojego przepisu dodając jeszcze do jabłek kurkumy. Całość konfitury nabiera bardziej złotego odcieniu, a sama kurkuma jest bardzo zdrowa i z jabłkami świetnie się komponuje. Na przyszłość będę musiała jednak dodać nieco mnie cukru (choć i tak nie dałam całego kilograma), bo jednak całość wyszła za bardzo słodka. Tak czy inaczej dzięki!
Dzi says
Polecam się:)
Małgosia says
Witam. Osobiście zawsze robię trochę inaczej ale pokusiłam się o wypróbowanie tego przepisu i naprawdę wyśmienite. Zapraszam do mnie.
Dzi says
🙂
Instytut Stylu Życia says
Wygląda na prawdę smacznie i zdrowo.
Zrobię i się przekonam. Pozdrawiam
Dzi says
Polecam!
Ewecyg says
Bardzo udany przepis, dziękuję. Zrobiłam też druga wersję z kurkuma i też wyszło super. Trochę na końcu zmodyfikowalam przepis ponieważ w przed ostatniej pozycji dodałam połowę odcedzonych jabłek zmiksowałam je i dodałam resztę i dalej jak w przepisie. Pozdrawiam
Dzi says
ekstra!