Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

 Dziś przedstawiam przepis na szybką lasagne ze świeżym łososiem w sosie z serka śmietankowego, szpinakiem i sporą ilością mozzarelli i parmezanu.  Jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu niż jej tradycyjny odpowiednik, a gdy zakupimy jeszcze makaron lasagne, który można użyć bez podgotowania to jeszcze bardziej można skrócić czas przygotowania. Sama lasagne jest pyszna i na pewno przypadanie do gustu wszystkim fanom łososia. Polecam!

Scroll down for recipe in English

lasagne

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem 

(4 – 6 porcji)

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 150 ml mleka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 400 g świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w grubą kostkę
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 pomidory pokrojone w plastry
  • 9 podgotowanych płatów lasagne
  • 100 g mozzarelli startej na tarce
  • 100 g parmezanu startego na tarce

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulkę i podsmaż do zeszklenia.  Dodaj czosnek i szpinak i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  2. W rondelku podgrzej mleko, dodaj do niego serek śmietankowy i wymieszaj. Następnie dodaj do rondelka łososia, tymianek, doprowadź do wrzenia i dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 3-4 łyżki sosu z łososiem i ułóż na nim 3 płaty lasagne. Na nie wyłóż 1/3 plastrów pomidora, 1/3 szpinaku, 1/3 sosu z łososiem i posyp 1/2 mozzarelli i parmezanu. Powtórz te kroki z resztą składników.
  4. Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 40 minut.

Smacznego!

lasagne

English version

Salmon and spinach lasagne 

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 500 g fresh spinach
  • 1 onion, cut into small dice
  • 2 tablespoons oil
  • 1 clove garlic, minced
  • 150 ml of milk
  • 200 g of cream cheese
  • 400 g fresh salmon, skinless, cut into cubes
  • 1 tablespoon fresh thyme leaves
  • salt and pepper
  • pinch of nutmeg
  • 4 tomatoes, sliced
  • 9 pre-cooked lasagne sheets
  • 100 g of grated mozzarella cheese
  • 100 g grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. In a large skillet, heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the garlic and spinach and cook covered for about 5 minutes. Sprinkle with salt and pepper.
  2. In a saucepan, heat the milk, add the cream cheese and mix. Next add salmon, thyme, bring to the boil and season with salt, pepper and nutmeg. Set aside.
  3. At the bottom of a casserole dish spread 3-4 tablespoons od sauce and line the base with one-third of the lasagne sheets. Top with one third of tomato slices, 1/3 spinach, 1/3 sauce with salmon and sprinkle with 1/3 of mozzarella and Parmesan cheese. Repeat these steps with the rest of the ingredients.
  4. Place the dish in the preheated to 180 ° C oven and bake for 40 minutes.

Enjoy!

lasagne

Comments

  1. says

    Lasagne to jedna z najsmaczniejszych potraw szczególnie dla mnie i o dziwo mogę wam powiedzieć, że bardzo mi ona wychodzi, co prawda ja dodaje do niej zawsze jeszcze odrobinę chili i smakuje rewelacyjnie, ale to już zależy od uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>