Zawsze chciałam ją zrobić,jednak wydawało mi się,że jest to trudne danie.Dokładnie,wydawało mi się…A w związku z tym,że lubię pieczarki,powstała lasagne bolognese z pieczarkami:) Pyszna mięsna zapiekanka z sosem pomidorowym,pieczarkami,beszamelem i dużą ilością sera.Polecam na weekendowy obiad!
Lasagne bolognese z pieczarkami (4-5 porcji)
Składniki:
- 9 płatów makaronu do lasagne (po 3 na warstwę)
- 150 g startego parmezanu
- 150 g startej mozzarelli
- 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
- 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) lub mogą być też krojone z puszki
- 3-4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula,pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 150 ml bulionu drobiowego
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,oregano i tymianku
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 400 ml mleka
- sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Przygotowanie sosu bolońskiego:
- W dużej patelni rozgrzej trochę oleju.włóż cebulę,marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut,aż zaczną się rumienić,wtedy doaj czosnek,wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę.
- Dodaj pieczarki,smaż kolejne 5 minut i wlej wino. Gotuj,aż odparuje prawie jego połowa.
- Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu,rozdrabniając mięso,około 10 minut.
- Wmieszaj passatę lub pomidory,wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Smaż kolejne 20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw.
- W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop masło,następnie wmieszaj do niego najlepiej trzepaczką mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Cały czas mieszaj trzepaczką i rozdrabniaj grudki.
- Zagotuj sos i dopraw do smaku.Zdejmij z ognia,jak sos stanie się,gładki,jednolity i odpowiednio gęsty.
- Obgotuj każdy płat makaronu we wrzącej i osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Jeżeli gotujesz je jednocześnie,uważaj by się nie posklejały.
- Przygotuj naczynie żaroodporne o szerokości 3 płatów lasagne i ustaw piekarnik na 180 oC.
- Wyłóż na spód naczynia połowę sosu beszamelowego i połóż na nim obok siebie pierwsze 3 płaty obgotowanego makaronu.
- Następnie wyłóż na makaron połowę sosu bolońskiego,posyp połową mozzarelli i 1/3 parmezanu. Na parmezan wyłóż kolejne 3 płaty makaronu,resztę sosu bolońskiego,resztę mozzarelli i połowę pozostałego parmezanu. Ponownie wyłóż ostatnie płaty lasagne,na niego resztę sosu beszamelowego i posyp resztą parmezanu.
- Piecz ok. 25-30 minut,aż wierzch się delikatnie zarumieni.
-Vera-Pelle- says
ujmę jednym słowem ……w y ś m i e n i t a …….. 🙂
pozdrawiam