Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Często gdy wracam zmęczona i głodna z pracy, nie mam ochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Sięgam wtedy po łatwe i sprawdzone przepisy dla leniuchów:) Jednym z nich są duszone udka kurczaka w sosie śmietanowym z gorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g liści szpinaku, umytych
  • 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone udka  z kurczaka, natrzyj porządnie solą i pieprzem.
  2. Na dużej patelni na większym ogniu rozgrzej olej, włóż udka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, czosnek i tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym wlej wino i duś pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą lub bulionem.
  3. Po tym czasie dodaj ser, szpinak i śmietankę i gotuj, często mieszając, przez kolejne 20 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku.
  4. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

Smacznego!

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

English version

Gorgonzola and spinach chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs
  • 1 onion, diced
  • 200 g of spinach leaves, washed
  • 5o g gorgonzola cheese, diced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 100 ml dry white wine
  • 200 ml of double cream
  • 3 tablespoons oil
  • 1 teaspoon dried thyme
  • ground nutmeg, pepper, salt

Preparation:

  1. Rub washed chicken legs with salt and pepper.
  2. In a large pan heat the oil, add chicken legs and cook until a nice golden brown on all sides. Add the onion, garlic and thyme, cook for a minute, next add in the wine and cook covered for about 20 minutes. Add water or stosck if necessary.
  3. Next, add the cheese, spinach and cream and cook, stirring form time to time, for 20 minutes or until the chicken is cooked..
  4. Season the sauce with salt, pepper and nutmeg and serve.

Enjoy!

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>