Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey

Dziś przedstawiam na kolejny, jednogarnkowy  pomysł na obiad. Uwielbiam tego typu potrawy, gdyż we wstępnej fazie przygotowujemy tylko składniki a później wszystko „samo robi się ” w piekarniku. Tym razem proponuję udka kurczaka pieczone z figami, miodem, octem z czerwonego wina i aromatycznymi przyprawami. Wraz z soczystym kurczakiem otrzymujemy także doskonały sos, którym możemy polać mięso na talerzu. Pycha!

Scroll down for recipe in English

kurczak

Kurczak zapiekany z miodem i figami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 figi, przekrojone na połówki
  • olej roślinny do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
  • 2 czerwone cebule, posiekane z grubsza wzdłuż w półtalarki
  • 2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego tymianku
  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu (lub szczypta mielonego)
  • obrana skórka z jednej cytryny
  • sól
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, rozmaryn i tymianek. Całość posól i smaż do lekkiego zeszklenia cebuli, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, które będzie można postawić na kuchence. Ja użyłam patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup, gdyż bardzo ułatwia pracę w kuchni).
  3. Następnie na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję oleju i wrzuć figi. Podsmaż przez kilka minut na małym ogniu i przełóż na na przygotowaną wcześniej cebulę.
  4. Na figach ułóż udka z kurczaka, posól je i dodaj resztę składników. Pobieżnie całość wymieszaj (tak by kurczak był cały czas na wierzchu) i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut (aż kurczak będzie upieczony).
  5. Wyjmij danie z piekarnika i przełóż kurczaka i figi na talerze do serwowania. Umieść naczynie na kuchence i gotuj sos na dużym ogniu, aż odparuje do konsystencji syropu. Polej nim kurczaka, posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionym dodatkiem do dania głównego.

Smacznego!

kurczak

English version

Chicken braised with figs and honey

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 figs halved
  • vegetable oil
  • 2 red onions, chopped roughly into crescents
  • 2 tsp chopped rosemary
  • 2 tsp of chopped thyme
  • 4 chicken legs
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/4 cup red wine vinegar
  • 3 tbsp honey
  • 1 cinnamon stick (or pinch of ground cinnamon)
  • rind of one lemon, shaved into thick strips
  • salt
  • chopped parsley

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC.
  2. Saute the chopped onions, rosemary and thyme in a little of oil. Sprinkle with salt and when softened, pop into a shallow baking dish that you can later put on the stovetop.
  3. Next saute the figs in another small splash of oil for a couple of minutes and then put them on top of the onions.
  4. Now place the chicken on top of the figs, sprinkle with a pinch of salt and throw the rest of the ingredients into the baking dish. Stick it in the oven and bake for around 30-40 mins (until chicken is cooked through).
  5. Remove from oven and put the chicken and figs on a plate to rest and then put the baking dish on the stove and reduce the liquid into a syrupy consistency and then serve on top of the chicken and figs.  Sprinkle with parsley and serve.

Enjoy!

kurczak

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>