Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples

Jesień zbliża się wielkimi krokami, czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam!

Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj.

Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples

Scroll down for recipe in English

Kurczak z dynią i jabłkami

(6 porcji)

Składniki:

  • 6 kawałków kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórą
  • sól i pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki
  • 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę
  • 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania
  • ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki
  • 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kurczaka z obu stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu.
  2. Włóż boczek, cebulę, pieczarki i boczniaki, czosnek i rozmaryn i smaż, aż boczek stanie się chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw.
  3. Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw.
  4. Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego.
  5. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj.
  6. Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj rozmarynem i podawaj.

Smacznego!

Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples

English version

Chicken with pumpkin and apples

(6 servings)

Ingredients:

  • 6 chicken pieces, skin on
  • salt and ground pepper
  • 2 tablespoons butter
  • 1 onion, chopped
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 220 g mushrooms (button and oyster mushrooms), sliced
  • 3 slices of thick bacon, cut into 0,5 cm pieces
  • 2 large sprigs of rosemary, more for garnish
  • ½ cup red wine
  • 250 g sweet potatoes, cut into 2 cm pieces
  • 250 g pumpkin, peeled cut into 2 cm pieces
  • 2 apples, cored and cut into 2 cm pieces

Preparation:

  1. Season the chicken on both sides with salt and pepper and set aside. Preheat the large nad deep pan over medium heat.
  2. Add the bacon, onions, mushrooms, garlic and rosemary sprigs to the pot and cook until onions are translucent and bacon is crisp. Remove the bacon and vegetables mixture from the pan and set aside.
  3. Raise the heat and add two tablespoons of butter and the chicken. Cook until browned on each side, remove the chicken from the pan and set aside.
  4. Pour off excess fat and deglaze the pan with the red wine and reduce heat to medium low.
  5. Return the bacon, mushroom and onion mixture to the pot and mix in the potatoes, pumpkin, and apples. Place the chicken on top of the vegetables and cover.
  6. Cook on medium low for 30-45 minutes until the chicken and vegetables are cooked through. Season if necessary, garnish with additional rosemary and serve.

Enjoy!

Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>