Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

Rzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya w jego książce „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course” postanowiłam dać jej szansę po raz kolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala

(4 porcje)

Składniki:

  • oliwa z oliwek, do smażenia
  • 2 piersi z kurczaka, ze skórą
  • 2 główki cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zgnieciony
  • 1/4 szklanki wina Marsala
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem i połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Dodaj cykorię, przekrojoną stroną do dołu, 2 gałązki tymianku i czosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona.
  2. Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając od czasu do czasu kurczaka sosem, lub do momentu aż przestanie być surowy w środku.
  3. Podawaj kurczaka wraz cykorią polanego sosem i z resztą tymianku.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Chicken chicory with Marsala sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • olive oil, for frying
  • 2 chicken breasts, skin on
  • 2 heads of chicory, trimmed and cut in half lengthways
  • 4 thyme sprigs
  • 1 garlic clove, peeled and lightly crushed
  • 1/4 cup Marsala wine
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1 tbsp of butter
  • Sea salt and freshly ground black pepper

Preparation:

  1. Heat a heavy-based pan over a medium heat and add a little oil. Season the chicken on both sides, and place it, skin side down, in the hot pan. Add the chicory, cut side down, 2 thyme sprigs and the garlic and cook for 3–4 minutes until the chicken skin is dark golden.
  2. Turn the chicken and chicory over. Pour in the Marsala to deglaze the pan, scraping up the bits from the bottom, then add the chicken stock and a butter. Cook over a medium heat for 10 minutes, occasionally spooning over the sauce, until the chicken is just cooked through.
  3. Serve the chicken and chicory topped with spoonfuls of sauce and garnished with the remaining thyme sprigs.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>