Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym

Pierś kurczaka w panierce z chrupiących migdałów z sosem malinowo-balsamicznym. Danie wygląda na skomplikowane, jednak jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze-lekkie i idealne na letni obiad. Jak widać na zdjęciu, podałam je z pikantną fasolką szparagową w boczku.Polecam!

Scroll down for English

Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka, lekko rozbite tłuczkiem tak, by były mniejwięcej tej samej grubości
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 1/4 szklanki migdałów w płatkach

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz
  • ½ szklanki dżemu lub konfitury z malin
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki świeżych malin

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i natłuść ją oliwą z oliwek.
  2. W misce lub plastikowej torebce wymieszaj jogurt, sól i pieprz. Włóż kurczaka i wymieszaj tak, by był cały nim pokryty.
  3. Wsyp migdały do płytkiego naczynia. Obtocz kurczaka z obu stron, i ułóż na przygotowanej blaszce.
  4. Piecz przez 15-20 minut, aż migdały się zarumienią a kurczak będzie upieczony.
  5. W trakcie pieczenia kurczaka przygotuj sos. W rondelku, na średnim ogniu, podgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj sól, pieprz i tymianek i smaż przez kolejną minutę lub dwie.
  6. Dodaj dżem, świeże maliny i ocet. Następnie podgrzewaj mieszając, aż dżem się rozpuści, a sos się zagotuje.
  7. Wyłóż kurczaka na talerze i podawaj z sosem.
Smacznego!

English version

Almond Crusted Chicken with Raspberry Balsamic Sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken breasts, pounded thin
  • 1/4 cup plain Greek yogurt
  • 1/2 tsp salt
  • pepper
  • 1 1/4 cup slivered almonds
Ingredients for the sauce:
  • 1 tbs vegetable oil
  • 1/2 cup onion, chopped
  • 1 1/2 tsp fresh thyme, minced
  • 1/4 tsp salt
  • pepper
  • ½ cup raspberry preserves
  • 3 tbs balsamic vinegar
  • 1/2 cup fresh raspberries

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC. Line a baking sheet with foil and spray with olive oil or cooking spray.
  2. Combine the Greek yogurt, salt, and pepper in a bowl or plastic bag. Add the chicken, and mix to completely coat each piece.
  3. Place the almond in a shallow dish. Dip the coated chicken into the almonds to cover on both sides, and place on the prepared baking sheet.
  4. Bake for 15-20 minutes, or until chicken is cooked through.
  5. While the chicken is cooking, heat oil in a saucepan over medium heat Add onion, and saute for about 5 minutes, until the onion is soft and translucent. Add the salt, pepper, and thyme, and saute for another minute or two.
  6. Add the preserves, fresh raspberries and vinegar, and stir until preserves melt and sauce is heated through.
  7. Serve over chicken.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>