Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim/Creamy indian cashew chicken

Bardzo polubiłam kuchnię indyjską za łatwość i szybkość przygotowania potraw, a w szczególności za wyraźny i trochę tajemniczy smak podkręcony dalekowschodnimi przyprawami. Dziś proponuje delikatnego kurczaka w kremowym sosie z orzechami nerkowca, papryką i groszkiem. Potrawę robi się bardzo szybko, więc jest idealna propozycją na szybki obiad w tzw. tygodniu. Polecam!

Scroll down for English

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 1/ 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • pół szklanki orzechów nerkowca, plus troszkę do posypania
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 450 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 dymki, posiekane
  • liście kolendry, do podania
  • sól i pieprz
  • ryż do podania

Przygotowanie:

  1. Do pojemnika blendera włóż cebulę i zmiksuj, aż powstanie z niej pasta, około 45 minut.
  2. Następnie dodaj do niej czosnek, wszystkie składniki do orzechów nerkowca włącznie i szczyptę soli. Miksuj, aż całość zmieni się w aromatyczny sos.
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, przełóż zmiksowany sos z blendera i smaż przez minutę.
  4. Następnie włóż kurczaka, paprykę i połowę dymki. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie już usmażony, około 10 minut. Dodaj groszek i gotuj całość jeszcze przez minutę lub dwie.
  5. Podawaj kurczaka z ryżem, posypane kolendrą, resztą dymki i orzechami nerkowca .

Smacznego!

English version

Creamy Indian Cashew Chicken

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 white onion, quartered
  • 4 cloves garlic
  • 2,5 cm piece fresh ginger root, roughly chopped
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1 1/2 tbsp  garam masala
  • 2 tbsp  fresh lemon juice
  • 1/4 cup yogurt
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1 tsp chili powder
  • 1/2 cup cashews, plus more for garnish
  • 2 tbsp canola oil
  • 450 g chicken breast or thighs, cut into a small cubes
  • 1 red bell pepper, diced
  • 1 cup frozen peas
  • 2 scallions, finely sliced
  • cilantro leaves, for garnish
  • salt and pepper
  • cooked brown rice for serving

Preparation:

  1. In a food processor, add the quartered onion and pulse until you have a paste, around 45 seconds or so.
  2. To the processor, add the garlic,through the cashews, plus a pinch of salt. Pulse the processor  until you get a nice saucey-ness.
  3. Heat the oil in a large sauté pan over medium. Add the cashew sauce and cook for about a minute.
  4. Add the chicken, red bells and half the scallions. Cover and cook on medium-low until the chicken is cooked through, about 10 minutes. Add the peas and cook another minute or two, until they pop in color.
  5. Serve over the cooked rice and garnish with cilantro, remaining scallions and cashews.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>